Zoeken naar uw voorouders wordt makkelijker

06/02/13 om 12:57 - Bijgewerkt om 12:57

Het Belgische Rijksarchief heeft de parochieregisters en registers van de burgerlijke stand online gezet.

Het Rijksarchief heeft de voorbije jaren 15 miljoen pagina's met akten uit parochieregisters en registers van de burgerlijke stad ingescand. De documenten, waaronder geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensaktes, staan nu gratis ter beschikking op het internet.

Geïnteresseerden kunnen zich gratis registreren op de website http://search.arch.be. Naast de digitale versies van de Belgische parochieregisters en registers van de burgerlijke stand, biedt het Rijksarchief ook de zoekrobot "Zoeken naar personen" aan, die meer dan 20 miljoen namen telt en het resultaat is van het invoerwerk van honderden vrijwilligers.

Wet op de privacy

Vanwege de wet op de privacy mogen alle gegevens jonger dan 100 jaar niet gepubliceerd worden. Daarom staan de gegevens van de zestiende eeuw tot 1912 online.

Het Rijksarchief ging al in 2002 van start met de digitalisering van het archief, maar met het project "Digit", gefinancierd door de programmatorische federale overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid, kon op grotere schaal verder worden gewerkt. De resultaten waren in een eerste fase, vanaf 2009, beschikbaar in de leeszalen, en tegenwoordig ook via internet.

Voor de digitalisering van de parochieregisters werden de originele registers ingescand. De digitalisering van de akten van de burgerlijke stand gebeurt in samenwerking met "Familysearch", de grootste genealogische organisatie te wereld.

Tijdens de testfase van de voorbije tien dagen, registreerde het Rijksarchief 75.000 unieke bezoekers op de website en werden meer dan 1,5 miljoen beelden geraadpleegd, aldus het Rijksarchief. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners