'Ze zetten hier niet eender wie met een kleurtje'

26/12/13 om 07:09 - Bijgewerkt om 07:09

Bron: Knack

De VRT koos onlangs twee 'nieuwe Belgen' als gezichten van belangrijke nieuwsprogramma's. Knack sprak met Ihsane Chioua Lekhli (De Zevende Dag) en Danira Boukhriss Terkessidis (Login, Het Journaal) over journalistiek, diversiteit, engagement en allochtone rolmodellen.

'Ze zetten hier niet eender wie met een kleurtje'

Ihsane Chioua Lekhli en Danira Boukhriss Terkessidis © Saskia Vanderstichelen

Jullie zijn allebei op de VRT binnengekomen dankzij een diversiteitsstage. Waarom niet op de 'normale' manier?

Chioua Lekhli: Ik was aanvankelijk van plan om na mijn studie Germaanse talen een masteropleiding journalistiek te volgen, zoals een aantal vrienden. Maar toen hoorde ik over die stage van zes maanden en dat leek me waardevoller dan een extra diploma. Er waren in mijn jaar trouwens 180 kandidaten voor vijf stageplaatsen, dus ze zetten daar niet om het even wie met een kleurtje.

Boukhriss Terkessidis: Ik krijg vaak te horen dat zo'n stage the easy way is, maar wij hebben ons ook moeten bewijzen. Als ze je niet goed vinden, krijg je geen job. En je kunt als allochtoon natuurlijk ook binnenraken zonder zo'n stage. Ik zie trouwens niet veel verschil met een gewone stage: heel wat jonge journalisten zijn hier zo begonnen. Nu hadden we gewoon geluk dat er iets speciaal voor ons georganiseerd werd. Enfin, voor ons en voor personen met een handicap.

Hebben jullie soms het gevoel dat jullie deze job hebben omdat jullie van allochtone origine zijn?

Boukhriss Terkessidis: Andere mensen geven me soms dat gevoel. Ze zochten kleur bij de VRT zeker? Misschien was het inderdaad tijd voor gekleurde gezichten, maar wij hebben hetzelfde werk moeten leveren als de rest. En als we blank waren, hadden ze ons misschien ook gekozen. Soms denk ik dat het karma is: zoveel mensen hebben door hun allochtone achtergrond de deur in hun gezicht gekregen, wij krijgen nu wat extra kansen.

Chioua Lekhli: Die vraag - of erger nog: die stelling - komt vaak ter sprake in interviews. Ja, wij zijn hier met een diversiteitsstage begonnen. Maar daarna hebben wij ook gewoon moeten solliciteren, net als iedereen. Ik ben er dus van overtuigd dat het onze eigen verdienste is.

Beschouwen jullie jezelf als rolmodellen?

Boukhriss Terkessidis: Misschien zien andere allochtonen dankzij ons dat zo'n job ook voor hen mogelijk is. Ik denk wel dat er nu meer Marokkanen naar De Zevende Dag kijken, al is het maar uit nieuwsgierigheid. Hoe doet 'die van ons' het? (lacht) Nu horen ze vaak horrorverhalen over werkloosheid en criminaliteit, dus onze carrière kan hen misschien wel wat hoop geven.

Chioua Lekhli: Ik ben echt niet bezig met dat rolmodel-zijn. Behalve één keer, enkele weken geleden. Er kwam op de VRT een groep jonge kinderen op bezoek, uit Brusselse probleemwijken. Toen ik hen rondleidde op de redactie, zag ik dat ze onder de indruk waren. Amai, werkt er hier een Marokkaanse presentator? Dat gaf me wel een goed gevoel: ik kon laten zien dat het ook voor hen mogelijk is. Maar ik heb absoluut niet de behoefte om op de barricades te gaan staan. (SvdB)

Het volledige interview met Ihsane Chioua Lekhli en Danira Boukhriss leest u in het kerstnummer van Knack.

Lees meer over:

Onze partners