Zangeres en racismebestrijdster Lena Horne overleden

10/05/10 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

De Amerikaanse zangeres en danseres Lena Horne moest tijdens haar carrière meermaals opboksen tegen racistische vooroordelen.

Zangeres en racismebestrijdster Lena Horne overleden

De Amerikaanse zangeres en danseres Lena Horne, vooral bekend omwille van haar rol in de film "Stormy Weather", is zondag in een ziekenhuis in New York op 92-jarige leeftijd overleden.

Lena Horne, die bekend stond als "de zwarte Assepoester", begon haar loopbaan op zestienjarige leeftijd in de New Yorkse jazzclub Cotton Club, in Harlem. Op het einde van de jaren dertig trok ze naar Hollywood om het als actrice te maken. Hoewel ze er nooit echt brokken maakte als actrice, effende ze wel het pad voor toekomstige zwarte actrices. Horne werd bovendien de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een contract voor lange duur tekende met de Hollywoodstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM).

"I haatte Hollywood en ik was er heel eenzaam", vertelde Horne ooit in een interview met Time Magazine. "De zwarte artiesten voelden er zich niet welkom."

Lena Horne figureerde in heel wat muzikale komedies, zoals "Cabin in the Sky", maar kreeg, omwille van haar huidkleur, niet vaak een hoofdrol toebedeeld. In 1947 huwde ze na de scheiding van haar eerste echtgenoot met de blanke dirigent Lennie Hayton, een huwelijk dat heel wat stof deed opwaaien. "Het was koelbloedig en met opzet. Ik trouwde met hem omdat hij mij op plekken kon binnenkrijgen waar een zwarte man dat niet zou kunnen. Maar ik leerde hem lief te hebben", vertelde Horne in Time.

Uiteindelijk keerde Horne terug naar New York, waar ze als jazz-zangeres in nachtclubs en theaters werkte. Ze won twee Grammy Awards.

Lees meer over:

Onze partners