Zaak Natascha Kampusch wordt opnieuw onderzocht

13/07/12 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

De Oostenrijkse overheid oordeelt dat er bij het eerste onderzoek fouten zijn gemaakt.

De Oostenrijkse overheid heeft een werkgroep met veertien leden en een zevenkoppige stuurgroep de opdracht gegeven om de komende maanden de onderzoeksdaden van de politie en het parket in de zaak van het ontvoerde meisje Natascha Kampusch onder de loep te nemen. Zes jaar geleden ontsnapte Kampusch (24) aan haar ontvoerder te ontsnappen.

Eind juni was een commissie in het Oostenrijks parlement tot de conclusie gekomen dat de zaak opnieuw onderzocht moest worden. Volgens de commissie werden er ernstige fouten gemaakt tijdens het onderzoek. Zo werden belangrijkste pistes onvoldoende uitgespit.

Amerikaanse FBI

De toen tienjarige Natascha Kampusch werd op 2 maart 1998 op weg naar school ontvoerd. Zij werd acht en een half jaar door haar ontvoerder vastgehouden in een kleine cel in diens woning in Strasshof nabij Wenen. Op 23 augustus 2006 wist zij te ontsnappen. Haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, pleegde diezelfde dag zelfmoord. De daaropvolgende jaren werden geregeld complottheorieën de wereld in gestuurd, die melding maakten van een helper of vertrouweling van de ontvoerder.

Voor het nieuwe onderzoek zullen onder meer experts in oude dossiers van de Duitse federale recherche (Bundeskriminalamt) en de Amerikaanse FBI worden gehoord. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners