X-Factor voor jonge imams groot succes

13/07/10 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

De Maleisische versie van de talentenjacht X-factor gooit het over een compleet andere boeg.

X-Factor voor jonge imams groot succes

© Reuters

Terwijl het concept van het programma 'Jonge Imam' gebaseerd is op het Britse X-Factor, gaat de Maleisische versie niet op zoek naar een nieuw popidool of onbekend danstalent, maar wel naar een toekomstige religieuze leider. 10 mannelijke kandidaten tussen 19 en 27 jaar moeten aan de hand van verschillende uitdagingen en hun religieuze kennis bewijzen dat ze beste mullah van het land zijn.

Als eerste opdracht moesten de jonge imams het dode lichaam van een aan aids gestorven anonieme persoon wassen en begraven. Een andere opdracht was jonge straatboefjes het islamitische geloof bijbrengen. Ook moeten de deelnemers elke vrijdag een preek geven in een moskee.

Hasan Mahmood, de voormalige grootmufti van de nationale moskee van Maleisië, beoordeelt de kandidaten op hun prestaties.

De winnaar krijgt een betrekking als imam in een moskee in Kuala Lumpur, een pelgrimstocht naar Mekka, een beurs voor de prestigieuze universiteit van Medina in Saoedi-Arabië, een auto en een laptop.

Idolen

Net zoals hun tegenhangers in het westen, worden de jonge imams aanbeden door de jonge televisiekijkers. De Facebook-pagina van het programma telt al meer dan 30.000 fans.

De reacties op de show zijn positief. "De bedoeling van het programma is om zowel de deelnemers als het publiek hun geloof op een entertainende manier te laten begrijpen en beleven", aldus de makers van het programma. Het televisienetwerk dat de show uitzendt, werkt bovendien samen met de overheid om te verzekeren dat er niet geraakt wordt aan religieuze gevoeligheden.


Lees meer over:

Onze partners