Wordt Amanda Knox aan Italië uitgeleverd?

15/02/12 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

De openbare aanklager in de zaak tegen de Amerikaanse studente Amanda Knox heeft beroep aangetekend bij het Italiaanse Hooggerechtshof. Dat zet de deur open voor een nieuwe veroordeling en mogelijk de uitlevering van Knox aan Italië.

Wordt Amanda Knox aan Italië uitgeleverd?

Wanneer het Italiaanse hooggerechtshof beslist dat er procedurefouten zijn gemaakt in het proces tegen Amanda Knox zal het eisen dat er een nieuw proces gevoerd wordt. Dat proces vindt dan waarschijnlijk opnieuw plaats in Florence. Maar zullen de VS Amanda Knox ooit aan Italië uitleveren?

Knox werd in 2009 tot 26 jaar cel veroordeeld wegens de moord op de Britse studente Meredith Kercher. Ook haar ex-vriend Raffaele
Sollecito kreeg die straf, maar vorig jaar werden beiden in beroep vrijgesproken.

Verschillende media lieten in het verleden al blijken dat de Verenigde Staten Knox nooit terug naar Italië zouden sturen. De Amerikaanse publieke opinie staat namelijk volledig aan haar kant. Maar dat wil niet zeggen dat het niet zou kunnen gebeuren.

Uitleveringsovereenkomst

Sinds 1984 bestaat er een uitleveringsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Italië. Daarin komen de Verenigde Staten overeen personen uit te leveren aan de Italiaanse autoriteiten die veroordeeld zijn voor of beschuldigd zijn van een vergrijp waarvoor uitlevering verantwoord is. Onder die vergrijpen vallen misdaden die in beide landen strafbaar zijn met een gevangenisstraf van minstens een jaar. Moord is er daar natuurlijk een van.

Dat Amanda Knox een Amerikaans staatsburger is, kan een uitlevering misschien vertragen maar niet tegenhouden. "Voor Italiaanse staatsburgers treedt het uitleveringsverdrag automatisch in werking", zegt Carlo Dalla Vedova, een van haar advocaten, aan de Guardian. "Maar voor Amerikaanse burgers is de toestemming van de Amerikaanse overheid nodig." Maar mocht Knox opnieuw veroordeeld worden voor moord, dan hebben de VS geen wettelijke basis om een uitlevering te weigeren. Doen de VS dat wel, dan zou dat in strijd zijn met het internationaal recht.


Te vroeg om te speculeren

Het beroep, aangetekend door de openbare aanklagers, komt niet onverwacht. In het Italiaanse rechtssysteem is het gebruikelijk dat wanneer de verdediging een zaak in beroep wint, de openbare aanklager de zaak opnieuw laat bekijken door het Hooggerechtshof. Na de terugkeer van Amanda naar de VS werd er dus al rekening gehouden met een heropening van het proces. Toen zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken aan CNN dat het te vroeg was om vragen over een mogelijke uitlevering aan Italië te beantwoorden.

Ook nu is het nog vroeg om te speculeren over de uitlevering van Amanda. "Ik betwijfel dat het Hooggerechtshof een uitspraak zal doen voor einde 2012", aldus Dalla Vedova. "Daarna is nog een half jaar nodig om een nieuwe zitting voor te bereiden en geen enkel hof in het land kan het bevel geven om haar in bewaring te nemen voor er een nieuwe uitspraak is gedaan. Die uitspraak zou er pas binnen drie of vier jaar kunnen zijn."


Laster

Amanda moet ook niet aanwezig zijn tijdens de zitting van het Hooggerechtshof. Wel kan het zijn dat ze in juni aanwezig is op het proces tegen haar ouders. Die staan in Italië terecht voor laster nadat ze de Italiaanse politie van het slagen en beledigen van Amanda hadden beschuldigd. Ze deden dat in een interview met de Britse krant The Sunday Times in 2009.

"Amanda houdt van Italië en zou graag terugkeren als toerist", zegt Dalla Vedova, aan het Italiaanse persbureau Ansa. "Maar indien nodig zal ze terugkeren om te getuigen in het proces tegen haar ouders." Volgens ABC News is Amanda waarschijnlijk de enige getuige voor de verdediging in een zaak die kan uitmonden in een gevangenisstraf tot drie jaar voor Amanda's ouders.

Amanda werd zelf in Italië veroordeeld voor laster. Zij had tijdens het moordproces haar voormalige werkgever beschuldigd en moest daarvoor zelf een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten. Die straf had ze bij het tenietdoen van haar veroordeling voor moord al uitgezeten.


Bodyguard

Ondertussen woont Amanda Knox opnieuw in Seattle, waar ze volgens The Daily Mail de draad van haar leven opnieuw probeert op te nemen. Of ze ondertussen opnieuw studeert of werkt is niet bekend, al wordt ze voortdurend gevolgd door de Amerikaanse sensatiepers. De eerste dagen na haar terugkeer kwam ze dan ook enkel buiten met een bodyguard en probeerde ze de pers te mijden.

Haar toenmalig Italiaans vriendje, Raffaele Sollecito, doet ondertussen hetzelfde in Italië. In een interview in het Italiaanse programma Quarto Grado zei hij dat hij en Amanda geen contact meer hebben maar dat ze hem wel met zijn familie in Seattle had uitgenodigd.

Amanda zal haar stilzwijgen binnenkort echter doorbreken. Ze kreeg onlangs namelijk een royale som aangeboden voor de publicatie van een boek over haar beproeving in Italië. Daarin zal ze voor het eerst zelf haar verhaal vertellen. Het boek zal gebaseerd worden op het dagboek dat ze bijhield voor, tijdens en na de moord op haar Britse kamergenote Meredith Kercher. (PC)

Onze partners