Winnie Mandela krijgt eigen opera

28/12/10 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

Het verhaal van de Zuid-Afrikaanse 'moeder van de natie' gaat volgend jaar in première.

Winnie Mandela krijgt eigen opera

© Reuters

Het tumultueuze leven van Winnie Madikizela-Mandela, de ex-echtgenote van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, wordt in een opera gegoten die volgend jaar in april in première gaat in Pretoria.

Winnie Madikizela-Mandela is altijd een controversiële figuur geweest. Ze werd bekend in 1964 toen haar toenmalige echtgenoot Nelson en zeven andere anti-apartheidsactivisten tot een levenslange gevangenisstraf werden veroordeeld. Ze bleef achter met twee kleine kinderen en zette de strijd van haar man tegen de apartheid voort waardoor ze ontzettend populair werd bij de zwarte bevolking. Toen ze in 1969 antiregeringsliteratuur verspreidde, werd ze gearresteerd en gefolterd in de gevangenis. Na haar vrijlating in 1970 werd ze verbannen naar een township honderden kilometers van haar thuis.

Moord

Haar imago liep in 1991 echter een behoorlijke deuk op toen ze door de rechtbank schuldig werd bevonden voor haar aandeel in de ontvoering van de 14-jarige Stompie Seipei, een zwarte Zuid-Afrikaan die wegens vermeend verraad was vermoord. In 2003 werd ze bovendien veroordeeld wegens fraude en diefstal. Ook zou ze betrokken zijn geweest in verschillende zaken van schending van mensenrechten.

In 1992 scheidde Winnie van haar man nadat details over haar ontrouw waren uitgelekt. Maar voor velen blijft Winnie een belangrijke figuur in de strijd tegen de apartheid.

'Winnie, de opera' is de eerste opera die volledig in Zuid-Afrika gecomponeerd en georkestreerd wordt. Het 60-koppige orkest zal een mix brengen van westerse en traditionele Afrikaanse muziek.

Jennifer Hudson
Eén personage zal alvast niet in het verhaal voorkomen: Nelson Mandela. Volgens de makers zou hij het verhaal van Winnie alleen maar overschaduwen.

Hollywood gaat volgend jaar de film 'Winnie' maken met Jennifer Hudson in de hoofdrol.

Lees meer over:

Onze partners