Wie biedt meer? Churchills bloed onder de hamer

Winston Churchill © .

Winston Churchill staat bekend om de uitspraak, dat hij ‘niets anders te bieden heeft dan bloed, hard werk, tranen en zweet’. Vijftig jaar na zijn dood wordt dat bloed nog echt aangeboden ook: op een veiling.

Bloed, zweet en tranen, meer zei Brits staatsman en oud-premier Winston Churchill niet te kunnen bieden. Vijftig jaar na zijn dood wordt een van die zaken nog echt aangeboden ook. Enkele druppels van Churchills bloed zullen op 12 maart in Dorset worden geveild. Dat bericht The Guardian.

Gebroken heup

De hoogste bieder zal met een ampul met sporen van Churchills bloed naar huis keren. Die werd van de vroegere premier genomen toen hij van een gebroken heup in het ziekenhuis van Middlesex in Londen herstelde.

Churchill brak zijn heup in Monte Carlo, 1962, toen hij 87 jaar oud was. Volgens de Britse krant werd toen gevreesd dat de man het niet zou overleven. Uiteindelijk werd de eerste minister die Hitler het hoofd bood 90 jaar oud.

‘Sigaren in bed’

Eigenlijk zou de bloedstaal al lang in de vuilbak beland zijn. Het was de jonge verpleegster Patricia Fitzgibbon die de naam op het etiket opmerkte en vroeg of ze het buisje mocht bewaren. Dat mocht ze, en deed ze ook voor de rest van haar leven, schrijft The Guardian. Nu Fitzgibbon zelf overleden is, wordt de staal dus geveild. Dat samen met een getekende verklaring van de verpleegster waarin ze gedetailleerd uitlegt hoe ze de bloedstaal in handen kreeg.

In 2010 vertelde Fitzgibbon, aldus de Britse krant, hoe Churchill ”s avonds niet gerust kon zijn voordat hij alle eerste edities van de dagbladen gelezen had. Die liet hij speciaal leveren. Hij rookte sigaren in bed en geregeld vermengde hij zijn eerste en tweede gangen in één kom voordat hij ze opat’.

‘Uniek stukje geschiedenis’

Hoeveel iemand dan over zou hebben voor enkele bloedsporen van een lang vergane Britse premier? Volgens The Guardian schatten experten het op zo’n 300 tot 600 pond (of 409 tot 818 euro). Toch wordt erop gewezen ‘dat het onmogelijk is om een accurate schatting te maken van zo’n uniek stukje geschiedenis’. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content