Wereldrecordreis 'zeilmeisje' blijft onzeker

04/06/10 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

Het Nederlandse 'zeilmeisje' Laura Dekker (14) moet haar wereldreis waarschijnlijk opnieuw uitstellen.

Wereldrecordreis 'zeilmeisje' blijft onzeker

© Epa

Laura Dekker (14) heeft nog altijd geen toestemming om te vertrekken voor haar zeilreis rond de wereld. Als ze een leeftijdsrecord wil vestigen, begint de tijd nochtans te dringen.

Het Nederlandse 'zeilmeisje' Laura Dekker (14) moet haar wereldreis waarschijnlijk opnieuw uitstellen. Ze wil als jongste zeilster ooit de aarde rondvaren en moet om het huidige record te breken ten laatste dit najaar vertrekken voor de tweejarige tocht.

In oktober 2009 stelde de Utrechtse kinderrechter de puber voor negen maanden onder toezicht van het Bureau Jeugdzorg, de Nederlandse toegangspoort voor jeugdzorg, maar deze termijn loopt begin juli af.

Bureau Jeugdzorg heeft nu bij de rechtbank om een verlenging van die ondertoezichtstelling gevraagd. Volgens de instantie voldoet de minderjarige zeilster nog niet aan alle voorwaarden om aan de solotocht te beginnen. Ze moest onder andere een EHBO-diploma halen en hazenslaapjes leren houden. Verder moet ze haar school kunnen afmaken. Ze zit nu in de derde klas, maar wil het vierde jaar op zee volgen via de computer.

Toen Dekker vorig jaar haar plannen bekend maakte, stuitten die op behoorlijk wat verontwaardiging en discussies over het nut en de gevaren van een solo zeilreis rond de wereld door een pubermeisje. Afgelopen december verdween Laura Dekker eventjes, maar een dag later werd ze op het Caribische eiland Sint-Maarten teruggevonden.

Ielse Broeksteeg

Lees meer over:

Onze partners