Wereldberoemde WO II-kus overgedaan op Times Square

16/08/10 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

Honderden hebben de legendarische foto van een kussende matroos en verpleegster op Times Square op het einde van WO II herdacht.

New York heeft dit weekend het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht met een kusmeeting. Tientallen koppels kwamen 65 jaar na de legendarische foto van een kussende matroos en verpleegster op Times Square bijeen voor een heuse "kiss-in". Op de bijeenkomst waren ook enkele -intussen hoogbejaarde- oorlogsveteranen aanwezig.

Op de avond van 14 augustus 1945 had Amerikaans president Harry Truman de capitulatie van Japan aangekondigd. Daarop barstten in heel de Verenigde Staten volksfeesten uit. Op Times Square werd toen een wereldberoemde foto genomen, die later gold als symbool voor de vrede. Een matroos geeft er een passionele kus aan een verpleegster. De foto verscheen in het Amerikaanse blad Life Magazine. Fotograaf was Alfred Eisenstaedt.

Maar critici stelden zich later wel vragen bij de spontaniteit en het exacte tijdstip van de foto. Volgens Edith Shain, die beweert de verpleegster op de foto te zijn, ging het wel degelijk om een
spontane kus van een nobele onbekende. Shain overleed in juni op 91-jarige leeftijd.

Bekijk het werk van Eisenstaedt op Life Magazine.

Lees meer over:

Onze partners