Welke boodschap zit er achter de mysterieuze tweet van DSK?

23/06/15 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:48

'Jack is back'. Met die mysterieuze woorden zette Dominique Strauss-Kahn zijn eerste stappen op Twitter. Wat hij er precies mee bedoelt, is voorlopig voer voor heel wat speculatie.

Welke boodschap zit er achter de mysterieuze tweet van DSK?

© Reuters

DSK en L'Aouffir

DSK en L'Aouffir © Belga Image

Minder dan 48 uur na de tweet telt de Twitter-account @dstrausskahn al meer dan 40.500 volgers. Zelf volgt hij er amper vijf: de wereldberoemde economen Joseph Stiglitz en Paul Krugman, de zakenbladen Financial Times en The Economist en zijn vriendin Myriam L'Aouffir. Twitter France bevestigde dat het om een echte account van de voormalige Franse minister en topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat.

'Hello Twitter! Jack is back'. Wat DSK met zijn aankondiging bedoelt, is voorlopig voer voor heel wat speculatie. De 66-jarige Fransman werd eerder deze maand door de correctionele rechtbank van Rijsel vrijgesproken van souteneurschap.

'Geen politieke comeback'

De vraag is vooral naar welke Jack hij verwijst. De meeste vermoedens gaan naar Jack Bauer, de held van de Amerikaanse actieserie 24 (vertolkt door Kiefer Sutherland) die telkens op één dag tijd de wereld van de ondergang redt. 'Jack is back' is ook de titel van een documentaire over de making-off van de reeks. Een metafoor om te verwijzen naar een politieke comeback? Dat lijkt alvast weinig waarschijnlijk.

De Franse zender Europe 1 vernam van 'de entourage' van DSK dat 'hij Twitter zal gebruiken wanneer hij iets te zeggen heeft over macro-economische kwesties. Maar dit is geenszins een terugkeer naar de Franse politiek'.

Grappen

Verschillende twitteraars gokken dat het misschien gaat om de personages Jack Sparrow (Johnny Depp) in de filmreeks Pirates of the Carribean of Jack Dawson (Leonardo Di Caprio) in Titanic, of om de 'Jack' in het bekende nummer van Ray Charles, over een vrouw die de fratsen van haar echtgenoot beu is: 'Hit the road Jack, and don't you come back no more':

Op de sociale media zijn uiteraard ook complottheorieën nooit ver weg

Vrijuit

Strauss-Kahn was in 2011 opgestapt als topman van het IMF nadat hij was gearresteerd op beschuldiging van verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York. Het Amerikaans openbaar ministerie liet de aanklacht echter vallen omdat er twijfel was ontstaan over de betrouwbaarheid van de verklaringen van het slachtoffer.

Later werd DSK aangeklaagd voor het organiseren van seksfeestjes met prostituees, onder andere in een hotel in Lille. De rechter oordeelde dat niet is bewezen dat hij wist dat de dames op de seksfeestjes waaraan hij deelnam, prostituees waren.

Lees meer over:

Onze partners