Was prinses Mabel geheim agente?

19/04/12 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

De Nederlandse prinses Mabel, echtgenote van prins Friso, heeft zeer waarschijnlijk gefungeerd als agent/informateur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD)

Was prinses Mabel geheim agente?

© Reuters

HP/De Tijd meldt op zijn website dat oud-BVD'er Frits Hoekstra dit schrijft in zijn memoires "De Dienst. De BVD van binnenuit".

Akkoorden van Dayton

Mabel Wisse Smit zou voor de BVD, de voorloper van de huidige Nederlandse inlichtingendienst AIVD, hebben gewerkt in de jaren negentig, ten tijde van de onderhandelingen die leidden tot de Akkoorden van Dayton (1995), het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Oorlog. De echtgenote van prins Friso had destijds een relatie met Mohammed Sacirbey, die als Bosnisch minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke rol speelde bij die onderhandelingen.

Hoekstra suggereert volgens HP/De Tijd dat Mabel op verzoek van de BVD contacten heeft aangeknoopt met Sacirbey. Nederland was immers met Dutchbat militiar betrokken bij het Balkanconflict. Daarnaast was luidens Hoesktra informatie uit de eerste hand over de Bosnische onderhandelingsstrategie internationaal buitengewoon kostbare "handelswaar" in de wereld van de inlichtingendiensten.

Stage Dat Mabel werd benaderd, zou komen omdat zij reeds tijdens haar

studie politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam bij de BVD in beeld was gekomen. Zeker toen ze stage liep bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties.

De BVD-connectie van Mabel speelde ook een rol toen ze zich in 2003 verloofde met Friso, meent Hoekstra. De AIVD kon toen reeds binnen een week na de aanvraag een verklaring van "geen bezwaar" omtrent het omstreden huwelijk afgeven aan toenmalig premier Jan Peter Balkenende. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners