Waarom u de presidentskandidatuur van 'Instagramkoning' Dan Bilzerian niet ernstig moet nemen

27/06/15 om 14:22 - Bijgewerkt op 26/06/15 om 17:19

Dan Bilzerian is zonder twijfel een van de meest spraakmakende figuren op de sociale media. Zijn meer dan 10 miljoen volgers op Instagram trakteert hij regelmatig op foto's van decadente feestjes met schaarsgeklede vrouwen en van vuurwapens, zijn twee grote passies. Het leverde hem de bijnaam 'Koning van Instagram' op. Nu wil hij president worden van de Verenigde Staten. Zegt hij. Maar hoe ernstig moeten we dat nemen?

Waarom u de presidentskandidatuur van 'Instagramkoning' Dan Bilzerian niet ernstig moet nemen

Dan Bilzerian © Instagram @danbilzerian

Heeft Donald Trump concurrentie voor de titel van 'meest flamboyante presidentskandidaat'? In de exclusieve nachtclub Marquee in New York trapte Dan Bilzerian zijn kandidatuur voor het Witte Huis 'officieel' op gang op gepaste wijze: met een decadent feestje. Inkomticket: 200 dollar.

Steenrijk Jerommeke

Zijn naam zegt u wellicht niets, maar op de sociale media is Dan Bilzerian een echte superster. Met alleen al op Instagram meer dan 10 miljoen volgers, is hij populairder dan alle andere presidentskandidaten samen - Democraten én Republikeinen. Leuk detail: zijn Perzische kat Smushball heeft er bijna 800.000.

Bilzerian is 34 jaar, van Armeense origine en ziet eruit als een 'Jerommeke': brede borstkas, gespierde buik en lange baard. Hij is de zoon van Paul Bilzerian, een voormalige gehaaide zakenman gespecialiseerd in bedrijfsovernames. Dans vermogen wordt geschat op 100 miljoen dollar, een fortuin dat hij deels erfde, deels vergaarde als durfkapitalist, professioneel pokerspeler en ook als acteur. Zo was hij stuntman in Olympus Has Fallen en figureerde hij ook in The Other Woman. In 2000 was hij begonnen aan de mariniersopleiding van de Navy Seals maar maakte die nooit af.

I don't do country clubs and golf photocred: @gbaroth

Een foto die is geplaatst door Dan Bilzerian (@danbilzerian) op

Decadent

Bij het brede publiek is Bilzerian, die zichzelf omschrijft als 'acteur, astronaut en asshole', echter vooral bekend van zijn extravagante levensstijl. En die duwt hij graag in het gezicht van zijn volgers - die dat kennelijk appreciëren

De man heeft villa's in Los Angeles, San Diego en Las Vegas, waar hij regelmatig decadente feestjes geeft. Op Instagram plaatst hij foto's van zichzelf met zijn grootste passies: schaarsgeklede, sletterige vrouwen, snelle wagens en vuurwapens.

Als verklaring voor zijn uitspattingen verwijst Bilzerian, die naar verluidt voor zijn dertigste al twee hartaanvallen had overleefd, naar een ongelukkige jeugd.

'Ik ben een groot kind,' zei hij ooit in een interview. 'Maar ik heb mezelf niet tot koning van Instagram gedoopt. Ik deel wat mensen blijkbaar willen zien en zo is dat gekomen'.

Omstreden

Het lijdt geen twijfel dat Bilzerian een omstreden figuur is. Zo veroorzaakte hij heel wat ophef door voor een fotoshoot een naaktmodel van een dak te gooien. Het was de bedoeling dat ze in het water zou landen, maar de jonge vrouw raakte de rand van het zwembad, brak haar voet en sleepte hem voor de rechter.

Vorig jaar nog werd hij uit een nachtclub in Miami gezet omdat hij een vrouw in het gezicht had geschopt, naar eigen zeggen omdat ze zijn date lastigviel.

Ooit tweette hij: 'Mijn grootste angst is dat iemand inbreekt en dat ik niet zal kunnen kiezen met welk geweer hem neer te schieten'.

Maar hij schenkt ook aan het goede doel. Via het 'Robin Hood Project' doneerde hij onder meer voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen en aan een vrouw die al haar ledematen kwijtgeraakte, om haar huis aan te passen aan haar noden.

Publiciteitsstunt

Is zijn kandidatuur dan ernstig te nemen? Hoogstwaarschijnlijk niet. Bij ons kondigden enkele Nederlands- en Franstalige media zijn gooi naar het Witte Huis aan, de 'traditionele' Amerikaanse media besteden er amper aandacht aan.

Wellicht moet zijn kandidatuur gezien worden als een gigantische publiciteitsstunt in Amerika, die maar om één ding draait: geld verdienen. Of is hij gewoon een Coluche-achtige figuur die de boel in de zeik wil nemen en een ballon wil doorprikken?

Hoe dan ook, met foto's als deze lijkt het weinig waarschijnlijk dat Bilzerian voldoende Amerikanen zou kunnen overtuigen om hem in het Witte Huis te stemmen...

I clearly came to party

Een foto die is geplaatst door Dan Bilzerian (@danbilzerian) op

Lees meer over:

Onze partners