VS: 61-jarige postman riskeert leven op 'vliegende fiets' om parlement tot bezinning te brengen

15/04/15 om 23:47 - Bijgewerkt om 23:54

De 61-jarige Doug Hughes, een postman uit Ruskin, heeft zijn kleine helikopter netjes geland op het grasveld voor het parlement in Washington. Aan boord had hij een gefrankeerde brief voor elk van de 535 parlementsleden, met een oproep om niet te bezwijken voor geld. Bij landing werd hij gearresteerd.

VS: 61-jarige postman riskeert leven op 'vliegende fiets' om parlement tot bezinning te brengen

Doug Hughes in zijn gyrocopter, in een video die de Tampa Bay Times verspreidde © /

De daad met wat een "gyrocopter" wordt genoemd, een mini-helikopter, in het sterk beveiligde luchtruim van Washington, was niet bedoeld om schrik of misverstanden te doen rijzen, of levens in gevaar te brengen. Doug Hughes was al evenmin zijn eigen leven beu, verklaarde hij vooraf aan de Tampa Bay Times. Hij had ervoor gezorgd dat de autoriteiten een uur voor de feiten op de hoogte waren van zijn komst en zijn vluchtplan. Hij heeft volgens sommige bronnen zelfs een waarschuwende mail naar president Obama verstuurd. Maar, zo verklaarde hij ook, hij had geen zin om op zijn tachtigste te moeten vaststellen dat het land naar de verdoemenis was gegaan, en daarom handelde hij nu, in een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid.

De brief voor elk parlementslid telt telkens twee pagina's tekst, en de boodschap komt hierop neer: het parlement moet een einde maken aan de huidige financieringswet en een beschot oprichten tussen zakenbelangen en politiek. Parlementsleden hebben drie opties, aldus Hughes in zijn brief. "1) Jullie kunnen voorhouden dat corruptie niet bestaat. 2) Jullie kunnen doen alsof jullie tegen corruptie zijn maar tegelijk een hervorming saboteren. 3) Jullie kunnen actief deelnemen aan een echte hervorming."

"Ik vraag een hervorming en kondig een kiezersrebellie aan op een manier die overeenstemt met wat Jefferson in de Onafhankelijkheidsverklaring beschreef".

Thomas Jefferson, de auteur van die verklaring en een van de vroegste presidenten van de VS, vonden dat bewoners het recht en soms de plicht hadden om tegen hun politici in opstand te komen.

Zelfmoord zoon

De gedachte om een actie te ondernemen ontstond bij Hughes nadat zijn zoon 2,5 jaar geleden zijn auto te pletter had gereden, en klaarblijkelijk moedwillig ook een tweede persoon had neergemaaid en gedood.

Zijn zoon had een punt willen maken, verklaarde Doug aan de krant. Wat dat punt is, legt hij niet uit, maar "hij betaalde een te hoge prijs voor iets wat niet essentieel was".

Hughes begon na de tragedie na te denken over wat voor hem echt belang had, en hoe dat op vreedzame wijze in de belangstelling kon brengen. "Mensen zullen zeggen dat er problemen zijn die belangrijker zijn dan hervorming van de financiering in de politiek, maar zonder die hervorming zullen die grotere problemen niet kunnen worden aangepakt."

Camera

Ruim 2 jaar geleden begon Hughes, een magere, bedachtzame man met een hoorapparaat, over zijn actie te tobben. Hij nam vlieglessen. Hij dacht na over de gevolgen. Hij ging ervan uit dat hij zijn baan bij de post zal verliezen, dat hij mogelijkerwijs in de gevangenis zal belanden en misschien zijn huis in Ruskin, Florida, zal moeten verkopen. Dat hij langdurig zijn resterende familie zal moeten missen.

Dat alles had hij ervoor over.

Hij kocht een camera waarmee hij zijn tocht zou filmen en streamen. Hij kocht voor ruim 250 dollar aan zegels om op de brieven voor parlementsleden te kleven. Hij monteerde een tas van US Postal op zijn gyrocopter.

En toen vertrok hij op weg naar het fervent beschermde luchtruim van centraal Washington, waar er een behoorlijke kans bestond dat hij uit de lucht geschoten zou worden. "Geen mens die goed bij zijn verstand is, zou doen wat ik doe", gaf hij aan de Tampa Bay Times toe. Van de andere kant: "Ik geloof niet dat de autoriteiten een 61-jarige postman op een vliegende fiets zullen neerschieten. Oké, ik heb geen enkele verdediging, maar ik geloof niet dat iemand persoonlijk verantwoordelijk wil zijn voor de kritiek achteraf" (als hij zou worden gedood).

Geld is vrije meningsuiting

De grond van zijn ergernis zit bij een beslissing van het Hooggerechtshof uit 2010. Het Hof oordeelde toen dat geldbijdragen aan politieke campagnes een vorm van vrije meningsuiting zijn. Door dat oordeel vielen vele beperkingen op campagnegiften weg, en werd er ineens een veelvoud aan politici en partijen geschonken. Voor Hughes is de regering nu "praktisch in het bezit van de rijken". Ongeveer 1 parlementslid op 2, zo betoogt hij, werkt na de ambtstermijn verder als lobbyist voor een bedrijf of een sector en verdient daarbij gemiddeld 14 keer meer dan het parlementair salaris.

"We gaan op volle kracht naar een ineenstorting. Ik betwijfel niet dat we een regering nodig hebben, maar we moeten geen overheid accepteren die zich aan de hoogste bieder verkoopt. We kunnen een regering hebben die voor het volk werkt, die tegenover het volk verantwoording aflegt, en die maar in kleine hoeveelheden geld van mensen kan aanvaarden".

96 procent van de Amerikanen is volgens de Tampa Bay Times voorstander van het terugschroeven van de invloed van geld in politiek. Slechts 9 procent denkt dat het ook zal gebeuren.

Hughes werd niet uit de lucht geschoten. Hij landde netjes op het gras voor het Capitol, het parlement, waar hij werd gearresteerd. De politie evacueerde de omgeving. De gyrocopter werd doorzocht en na anderhalve uur ongevaarlijk verklaard, waarna het leven in Washington zijn gewone gang hernam. Of de brieven worden besteld, valt af te wachten.

Lees meer over:

Onze partners