Vrouw wordt man: 'Ik val nog steeds op vrouwen'

12/02/13 om 13:06 - Bijgewerkt om 13:06

Knack had een uitgebreid interview met de Nederlandse schrijver Maxim Februari, die tot een half jaar geleden nog als Marjolijn Februari door het leven ging. Een fragment.

Krijgt u soms felle reacties op uw verandering?
Februari: Meestal gebeurt er niets. 'Marjolijn is nu Max. Oké.' Ik ben wel geschrokken van de journalistiek. Nogal wat journalisten zijn op zoek naar de sensatie achter mijn verhaal en gaan soms behoorlijk ver. Die sensatiezucht is niet typisch voor de huidige journalistiek. Voor mijn boek heb ik me in levensgeschiedenissen van historische transseksuelen verdiept, en ook daar verliep alles prima tot er een journalist op de proppen kwam.

Uw ouders leven nog. Hoe reageren zij?
Februari: Het is voor hen niet zomaar uit de lucht komen vallen, we hadden er al vaker over gesproken. Mijn moeder wou graag een dochter om mee te gaan shoppen. Zij heeft al die typische dingen die je met een dochter doet al veel eerder moeten opgeven, want vroeger vond ik dat ook niet leuk. Het is niet zo dat ik van de ene op de andere dag iemand anders geworden ben; ik blijf wie ik ben. Nu ik vijftig word, is mijn overgang geen grote schok meer. In plaats van een dochter hebben ze nu een zoon. Ze moeten wel erg wennen aan mijn naam. Voor mijn vriendin is die naamsverandering nog het lastigste. We zijn al heel lang bij elkaar en kennen elkaar zeer goed, waardoor onze relatie niet zo veel anders geworden is. Als transman kun je zó'n ingrijpende verandering doormaken dat je homo wordt en op mannen valt. Daar was ik op voorhand bang voor. Dat is gelukkig niet gebeurd en net als de meeste andere transmannen val ik nog steeds op vrouwen: van lesbisch evolueer ik nu naar hetero.

Wil dat zeggen dat ook uw vriendin van lesbisch naar hetero moet overstappen?
Februari: Dat is een grote misvatting. Zij verandert niet omdat ik verander. In de buitenwereld wordt dat wel verkondigd, maar al die vriendinnen van die nieuwe mannen blijven erbij: 'Wij zijn lesbisch.' Alleen zeggen ze hun relatie niet op omdat hun partner een man geworden is. Sommigen hebben het er moeilijk mee om als hetero gezien te worden en zoeken ter compensatie af en toe lesbisch gezelschap op. Voor mijn vriendin is dat niet zo'n probleem. Ze vindt het zelfs grappig dat ze nu plots als heterovrouw gezien wordt.

Jan Stevens

Het volledige interview met Maxim Februari leest u deze week in Knack.

Onze partners