Voormalige Israëlische premier Sharon in levensgevaar

01/01/14 om 20:25 - Bijgewerkt op 03/01/14 om 08:50

De voormalige Israëlische premier Ariël Sharon ligt al zowat acht jaar in coma. Hij wordt op verzoek van zijn zonen kunstmatig in leven gehouden.

Voormalige Israëlische premier Sharon in levensgevaar

Ariel Sharon © Reuters

De vroegere Israëlische premier en oud-generaalAriel Sharon, die al acht jaar in coma ligt, is in kritieke toestand. Verschillende lichaamsfuncties, onder meer Sharons nieren en verschillende andere organen, gaan achteruit. Dat meldt het ziekenhuis waar hij opgenomen is. Hij lijdt aan 'ernstige nierproblemen' na een heelkundige ingreep, aldus de Israëlische militaire radio.

'Zijn leven is zeker in gevaar', zei ziekenhuisdirecteur Zeev Rotstein tijdens een persconferentie. Hoeveel tijd Sharon nog heeft, kon Rotstein niet zeggen, omdat hij een van 'de taaiste' en een 'sterke man' is.

'Ik ben geen profeet, maar de dokters die hem behandelen en de familie die aan zijn zijde is, vooral zijn zonen, denken dat het alleen maar slechter kan worden.' Sharon ligt al acht jaar in coma.

Medicatie louter ondersteunend

De dokters en Sharons zonen, Gilad en Omri, hadden eerder al gesprekken over hoe het verder moet met de behandeling van de 85-jarige Ariel Sharon. Volgens Israel Radio was toen afgesproken over te gaan naar een passieve behandeling met 'geen grote ingrepen'. Nog volgens de radiozender zal hij niet lang meer leven. De ziekenhuisdirecteur bevestigde dat de behandeling in dit stadium overwegend 'ondersteunend' is. Hij krijgt antibiotica, maar geen dialyse. Zonder dialyse riskeert hij een algemeen orgaanfalen en uiteindelijk de dood.

Beroerte

De medische toestand van de vroegere Israëlische premier Ariel Sharon is ineens achteruitgegaan, zo heeft de Israëlische militaire radio eerder gemeld. Sharon ligt in het Tel Hashomer-ziekenhuis nabij Tel Aviv.

Sharon werd op 4 januari 2006 getroffen door een beroerte, toen hij nog premier was. Sindsdien is de vroegere leider van het Likoed-blok in coma. Zijn zonen hadden besloten hem onder medische bijstand in leven te houden.

Bloedbaden Sabra en Shatila

Onder hardleerse Israëli's was Sharon (die bijnamen als 'De leeuw van God' kreeg) erg populair, omwille van zijn harde optreden tegen de Palestijnen, onder meer als minister van Defensie.

De Palestijnen houden hem dan weer verantwoordelijk voor de moord (genocide, volgens de VN) op honderden Palestijnse vluchtelingen in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in de Libanese hoofdstad Beiroet in 1982. (Belga/INM/SD)

Lees meer over:

Onze partners