Vogue zet Aboriginal op de cover

10/05/10 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:24

De 19-jarige Samantha Harris is goed op weg om het allereerste Aboriginal supermodel te worden.

Volgende maand siert ze de cover van de Australische editie van het modeblad Vogue. Slechts een keer eerder verscheen er een Aboriginal model op de cover van Vogue, in 1993.

Samantha Harris is de dochter van een Duitse vader en een Aboriginal moeder die behoort tot de zogenaamde "Stolen Generations". Dat zijn Aboriginal kinderen die bij hun familie werden weggenomen en bij blanke pleeggezinnen werden ondergebracht omdat ze zwart waren.

Harris is vastbesloten om de top van de modewereld te bereiken, maar ze wil ook een rolmodel zijn voor andere inheemse meisjes.

"Ik heb me mijn hele jeugd afgevraagd waarom je blond haar en blauwe ogen moet hebben om succesvol te zijn in de modellenwereld. Ik ben trots dat een meisje met mijn uiterlijk het zou kunnen maken", aldus Harris.

Tijdens de voorbije Australian Fashion Week maakt Harris alvast een grote indruk. Eerder wist ze al modeliefhebbers te bekoren in New York, Nieuw-Zeeland en Tahiti en verscheen ze op de London Fashion Week.


Baanbrekende modellen
Naomi Sims was het eerste zwarte supermodel. Sims verscheen op de cover van Ladies' Home Journal in 1968 en effende het pad voor andere zwarte modellen zoals Beverley Johnson, het eerste zwarte model op de cover van Vogue, en Naomi Campbell.

Crystal Renn heeft kledingmaat 44 en is het bestbetaalde supermodel met een maatje meer. Renn deed dit jaar de wenkbrauwen fronsen tijdens de London Fashion Week toen ze op de catwalk verscheen van de show van ontwerper Mark Fast.

Alek Wek is een Soedanees model dat behoort tot een etnische minderheid Tijdens de burgeroorlog in 1993 vluchtte ze samen met haar familie naar Groot-Brittannië. Ze werd ontdekt door een modellenbureau terwijl ze aan het shoppen was. Wek heeft zich al meerdere malen uitgesproken tegen het racisme in de modewereld.

Kate Moss is ongewoon klein (1 meter 72) voor een supermodel. Ze was de belichaming van de heroïnelook in de jaren negentig. Tegenwoordig is ze ontegensprekelijk 's wereld bestbetaalde en meest bekende model.

Lees meer over:

Onze partners