VN-topjob niet voor Temmerman

15/09/10 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

De voormalige Chileense presidente Michelle Bachelet is dinsdag benoemd aan het hoofd van "VN-vrouwen".

VN-topjob niet voor Temmerman

© Reuters

Op 2 juli riepen de Verenigde Naties het nieuwe agentschap "VN vrouwen" in het leven, dat moet werken aan "gendergelijkheid en
empowerment van vrouwen" om de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren.

Ook de Belgische gynaecologe en SP.A-senatrice Marleen Temmerman was kandidaat, maar zij greep naast de functie. Temmerman liet overigens in juli al verstaan dat ze weinig kans zou maken omdat het volgens haar logisch was dat de leiding van het agentschap zou gaan naar een vrouw uit het zuidelijk halfrond.

Bachelet verliet het presidentschap van Chili in maart en is een van de meest populaire staatshoofden in Chili. Ondanks haar grote populariteit van 70 procent kon ze niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen omdat de grondwet twee opeenvolgende mandaten verbiedt. De 58-jarige Bachelet was staatshoofd van 2006 tot begin dit jaar. Het is niet uitgesloten dat ze eind 2013 zal meedingen voor een derde presidentsmandaat.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon prees de "dynamiek" van Bachelet, net als "haar buitengewone vermogen om consensus op te bouwen". "Ik ben ervan overtuigd dat onder haar sterke leiding we de levens van miljarden vrouwen en meisjes over de hele wereld kunnen verbeteren", zei de VN-chef tijdens een persconferentie.

Lees meer over:

Onze partners