Vlaming heeft minder burgerzin

23/12/11 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Acties als Music for Life doen misschien het tegendeel vermoeden, maar het gaat niet zo goed met de burgerzin van de Vlaming. Zo vindt de Vlaming het steeds minder belangrijk om anderen in binnen- of buitenland te helpen.

Vlaming heeft minder burgerzin

© Thinkstock

Dat blijkt uit een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR) naar het burgerschap in Vlaanderen. De onderzoekers gingen na hoe het begrip burgerschap in Vlaanderen evolueerde tussen 2004 en 2009. Daarbij werd onder meer gepeild naar wat men belangrijk vindt om een "goede burger" te zijn.

Wetten en belastingen

Blijkt dat de Vlaming vooral belang hecht aan het naleven van wetten en regels (74 procent) en aan het braaf betalen van belastingen (64 procent.) Anderzijds blijkt dat steeds meer Vlamingen het minder belangrijk vinden om mensen in ons land te helpen (van 66 procent in 2004 tot 53 procent in 2009). En amper 4 op de 10 Vlamingen vindt het nog belangrijk om mensen in het buitenland te helpen.

Mening van anderen

Ook het belang dat men hecht aan "het begrijpen van de mening van anderen" daalt. In 2004 was dat nog voor 78 procent belangrijk, in 2009 was dat nog maar 68 procent. En ook het belang dat men hecht aan het gaan stemmen bij verkiezingen krijgt een deukje (van 65 procent naar 57 procent). "Kortom, we zien op alle vlakken een daling van het belang dat men hecht aan het burgerschap", zo staat te lezen in de studie.

Rol overheid

Ook de rol van de overheid werd onder de loep genomen. Algemeen blijkt daaruit dat men steeds minder belang hecht aan de verschillende taken van de overheid. De Vlaming blijft het wel belangrijk vinden dat de politici rekening houden met hun mening (91 procent) en dat mensen kunnen deelnemen aan de publieke besluitvorming (75 procent). De helft van de Vlamingen (51 procent) vindt het ook belangrijk om te kunnen deelnemen aan acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners