Verminkt door de Taliban

03/08/10 om 12:21 - Bijgewerkt om 12:21

Het Amerikaanse nieuwsmagazine Time brengt deze week op de cover een schokkende foto van een 18-jarig Afghaans meisje dat verschrikkelijk verminkt werd door de Taliban.

De jonge Aisha werd het slachtoffer van de brutaliteit van de Taliban. Terwijl het meisje door haar schoonbroer werd vastgehouden sneed haar eigen echtgenoot op bevel van een lokale Taliban-commandant haar neus en oren af als straf omdat ze probeerde te vluchten van haar wreedaardige schoonfamilie. Die behandelde haar als slavin.

Volgens Time is dit het lot van veel onafhankelijk denkende vrouwen als de Taliban ooit opnieuw de macht zou overnemen in Afghanistan.

Plastische chirurgie

Aisha woont nu in een geheim vluchthuis in Kabul, maar ze droomt ervan om ooit naar de Verenigde Staten te verhuizen om er plastische chirurgie te ondergaan.

De VS en hun bondgenoten willen een datum vaststellen voor de terugtrekking van de internationale troepen uit Afghanistan. Invloedrijke stemmen in Afghanistan sturen aan op vredesgesprekken met de Taliban als deel van de exit strategie. Maar veel vrouwen, die onder het Taliban-regime als slavin werden behandeld, vrezen dat zij het slachtoffer zullen worden van een eventuele verzoening met de Taliban.

Volgens het vrouwelijke Afghaanse parlementslid Fawzia Koofi mogen "de vrouwenrechten niet worden opgeofferd om tot vrede te komen".

Lees meer over:

Onze partners