'Verkrachting is niet altijd verkrachting'

27/05/13 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

De voormalige BBC-presentator Nick Ross ligt onder vuur na een voorpublicatie uit zijn nieuwe boek 'Crime' in de Britse krant The Daily Mail. Daarin spreekt de journalist van 'gradaties van verkrachting'.

'Verkrachting is niet altijd verkrachting'

'Het is tegenwoordig heiligschennis geworden om te suggereren dat er gradaties kunnen zijn: verkrachting is verkrachting', staat te lezen in het boek. 'De echte experten, de slachtoffers, weten wel beter. De helft van de vrouwen die onvrijwillige seks hadden, vinden niet dat ze verkracht zijn.'

Dat aandeel stijgt volgens Ross bovendien drastisch wanneer het om seks met de eigen partner gaat, of wanneer de vrouw onder invloed is van drank of drugs - 'Zij verleidde hem, ze ging te ver, het was niet gedwongen, ze trok niet duidelijk genoeg de grens... Voor hen is verkrachting niet altijd verkrachting.'

'Storm in een glas water'

De passages ontlokken een golf van negatieve reacties in de Britse pers. Ross zelf noemt de controverse 'een storm in een glas water'. Volgens hem neemt het boek net afstand van de betuttelende manier waarop nog vaak met vrouwen wordt omgegaan.

'Ik geloof oprecht dat dit boek belangrijke kanttekeningen plaatst bij de conventionele manier van denken over misdaad', benadrukte Ross op BBC Radio 5. 'Het zijn bovendien de slachtoffers zelf die gradaties zien in verkrachting.' (JDW)

Lees meer over:

Onze partners