Verboden beelden kindermoordenaar toch uitgezonden

12/04/10 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

De Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft beelden van een seriemoordenaar uitgezonden die mogelijk betrokken is bij de moord op twee Zweedse meisjes in de Belgische Ardennen.

De Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft zondagavond op de Nederlandse televisie ondanks een verbod van de rechter beelden van een seriemoordenaar uitgezonden die mogelijk betrokken is bij de moord op twee Zweedse meisjes in de Belgische Ardennen.

De kindermoordenaar en -verkrachter werd begin jaren tachtig tot levenslang veroordeeld. Tijdens zijn proces heeft hij de moord op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18) ontkend.

Tegen zijn jeugdvriend en op de in het geheim opgenomen beelden bekent hij de moorden uitgebreid en geeft gruwelijke details over de misdrijven. Ook zegt hij kennis te hebben van de moord op twee Zweedse meisjes in de Belgische Ardennen.

De aflevering was de tweede in een drieluik. Volgende week zondag wordt het derde deel uitgezonden. In het tweede deel over de reeks was te zien hoe zijn in Thailand wonende jeugdvriend Nico van Empel als infiltrant voor De Vries met een verborgen camera opnamen in de cel van de moordenaar in Vught maakte. Van Empel bezocht hem acht keer.

Verbod

Vrijdagmiddag verbood de rechter in Amsterdam de verslaggever om de opnames uit te zenden. De rechtbank stelde in de uitspraak een dwangsom vast van 15.000 euro voor zowel SBS en Endemol als de beelden toch werden uitgezonden.

Volgens de programmamakers, SBS en Endemol, dient de uitzending een groot maatschappelijk belang. "Dit zou zwaarder moeten wegen dan de privacy van een tot levenslang veroordeelde lust- en kindermoordenaar", aldus SBS in een toelichting.

De Vries onthulde ook dat de veroordeelde gewoon pornofilms mag kijken in zijn cel.Belga/Elsevier

Onze partners