Van scheldende steward tot volksheld

11/08/10 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

De steward die een passagier uitschold en daarna via de noodglijbaan zijn job vaarwel zei, is een volksheld op het internet.

Van scheldende steward tot volksheld

Ondanks zijn scheldtirade tegen een ongehoorzame passagier, kan Jet Blue-steward Steven Slater na zij ontsnapping via een noodglijbaan op heel wat sympathie rekenen van het Amerikaanse publiek.

Verschillende Facebook-pagina's zijn aan hem gewijd, waarvan de grootste woensdagmorgen al bijna 90.000 fans telde.

De speciaal voor hem ontworpen website freestevenslater.com/ verzamelt fondsen om zijn rechtszaak te bekostigen door t-shirts, petjes, badges en koffiekoppen met het opschrift 'Free Steve' aan te bieden. Ook de veiling van een kunstwerk op eBay moet het nodige geld in het laatje brengen.

En nog een fan schreef speciaal voor Slater een liedje.

"Ik heb er genoeg van"

Steven Slater is dinsdag op borgtocht vrijgelaten nadat hij werd opgepakt door de politie omdat hij de noodglijbanen van een vliegtuig geactiveerd had.

Dat gebeurde nadat Slater een zware aanvaring had met een passagier die na de landing op de New Yorkse luchthaven JFK niet wou blijven zitten en rechtstond om zijn bagage te nemen. Volgens de regels moeten passagiers tijdens het taxiën steeds blijven zitten tot het vliegtuig volledige stilstaat. De passagier zou de steward vervolgens geraakt hebben met zijn koffer en geweigerd hebben zich te excuseren.

Slater nam daarop de boordtelefoon en kondigde op brute wijze zijn ontslag aan: "Ik zit al 28 jaar in deze sector en ik heb er genoeg van", riep hij. Vervolgens gleed de boze steward via de noodglijbaan uit het vliegtuig, liep naar de personeelsparking en reed weg in een auto.

De 38-jarige Slater is ondertussen aangeklaagd voor roekeloos gedrag en riskeert een gevangenisstraf van zeven jaar. Volgens de autoriteiten was het activeren van de noodglijbanen niet zonder risico. Door de enorme snelheid waarmee noodglijbanen zich ontplooien bracht Slater het grondpersoneel immers in groot gevaar. Op 7 september vindt de rechtszaak plaats.

Lees meer over:

Onze partners