Valt Bobby Brown dood van Whitney Houston te verwijten?

12/02/12 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Op het internet verwijten fans Bobby Brown de dood van Whitney Houston. Knack Focus schreef enkele weken geleden deze bijna profetische column.

Valt Bobby Brown dood van Whitney Houston te verwijten?

© Reuters

'Het was maar om te plagen, your honour. Gewoon een uit de hand gelopen spelletje.' Tot op vandaag blijft Bobby Brown ontkennen dat hij ooit één vinger naar Whitney Houston heeft uitgestoken. Maar wie haar vorig jaar aan het werk zag tijdens heur comebacktournee - of beter: wie de pech had om een van haar trommelvliesteisterende schertsvertoningen te moeten ondergaan - weet ongetwijfeld beter.

De laatste restjes talent zijn er met brute kracht uitgemept, de stembanden één keer te veel door elkaar geschud, de hersens definitief tot moes geklopt. Of waren het dan toch de drugs?

Carrièreslop

Nothing But Love heette de wereldtournee die haar solocarrière weer uit het slop moest trekken, maar het werd Nothing But Shame. Kranten berichtten over een astmatisch besje dat over de bühne schuifelde, over vergeten teksten en over fans die hun geld terugeisten. Houston, we have a problem: de tournee werd geaborteerd en Whitney zelf voor de zoveelste keer naar een ontwenningskliniek afgevoerd.

Allemaal de schuld van haar jarenlange drugsverslaving. En van Bobby Brown natuurlijk, de licht ontvlambare R&B-ster met wie ze van 1992 tot 2007 getrouwd is geweest, in goede en in kwade dagen - al waren er van die laatste naar het schijnt iets meer.

Geen lievertje

Bobby Brown is niet wat je noemt een Nieuwe Man. Werd al in de jaren 80 wegens 'gevaarlijk gedrag' uit zijn eigen boysband geflikkerd. Kreeg na een vechtpartij in 1995 twee jaar voorwaardelijk. Reed een jaar later straalbezopen Whitney's Porsche perte totale. Ontsnapte in 1998 maar net aan een veroordeling voor seksueel geweld omdat de feiten niet bewezen konden worden.

Werd datzelfde jaar wel voor een paar dagen de doos in gedraaid voor rijden onder invloed. Kon in 2004 voor nog eens 90 dagen de cel in omdat hij zo stoned als een garnaal weigerde zich te laten testen op cocaïne. En kon nóg eens 90 dagen voor achterstallige allimentatie ternauwernood afkopen door 15.000 dollar op tafel te gooien.

Uithuilen bij Oprah

Maar sinds Amerika via de realityreeks Being Bobby Brown een jaar lang kon binnenkijken bij het echtpaar Houston-Brown, lagen hun huiselijke perikelen voorgoed op straat. En sinds Whitney na de scheiding in 2007 live on air ging uithuilen bij Oprah Winfrey weet Amerika ook wat de camera's toen niet registreerden. Dat hij het grootste deel van zijn dag reserveerde om te drinken en met coke versneden wiet te roken, zij om Bobby's vuistafdrukken op haar gezicht weg te schminken.

Allemaal leugens, als we 's mans autobiografie mogen geloven. In The Truth, The Whole Truth And Nothing But... getuigde hij openlijk over zijn vele buitenechtelijke affaires, onder meer met naaktdanseres Karine 'Superhead' Steffans - 'Ze was haar bijnaam meer dan waard!' - maar alle andere beschuldigingen wees hij radicaal van de hand. Zij was het die hem met harddrugs in contact had gebracht, en als er iemand agressief uit de hoek kon komen, dan was zij het wel. Met hetzelfde gemak suggereerde hij overigens dat Whitney biseksueel is en hun 15-jarige relatie bijgevolg een verstandshuwelijk.

Blijft de vraag wie er dan het verstand leverde. Hij, die het te oordelen naar zijn strafblad nooit heeft gehad? Of zij, die het dankzij hem is kwijtgespeeld?

Vincent Byloo

Lees meer over:

Onze partners