'Valérie Trierweiler moet het Elysée wellicht verlaten'

20/01/14 om 14:33 - Bijgewerkt om 16:41

De Franse president François Hollande heeft zijn partner Valérie Trierweiler gezegd dat hij meer tijd nodig heeft om een beslissing te nemen, zo schrijft het Franse weekblad Paris Match waar Trierweiler als journaliste werkzaam is.

'Valérie Trierweiler moet het Elysée wellicht verlaten'

Valérie Trierweiler en François Hollande © Reuters

Valérie Trierweiler, de levensgezellin van de Franse president François Hollande, heeft het ziekenhuis in Parijs waar ze sinds 10 januari opgenomen was na onthullingen over een vermoedelijke affaire van haar partner met actrice Julie Gayet, verlaten.

De 48-jarige Trierweiler, journaliste en moeder van drie kinderen, was volgens haar entourage erg aangeslagen en vermoeid na de onthulling over de scheve schaats van Hollande door het magazine Closer. Volgens Closer zou de affaire al twee jaar duren en dus zijn begonnen voor de door de socialist gewonnen verkiezingen voor het Elysée, met name tijdens de campagne. De relatie zou hoogtes en laagtes hebben gehad, met 'breuken en verzoeningen'.

Keuze

Na haar ziekenhuisopname tweette Trierweiler - haar eerste publieke reactie na het uitbreken van het schandaal: 'Oprechte dank aan al diegenen die steunbetuigingen stuurden om mij een spoedig herstel toe te wensen via Twitter, sms en mail. Ben zeer geraakt.'

Het tijdschrift Paris Match, waar Trierweiler werkt, publiceerde op zijn website het relaas van haar acht dagen durende verblijf in het ziekenhuis. Volgens het blad zou Hollande tijdens een ietwat afstandelijk bezoekje van een half uur aan Trierweiler verteld hebben dat hij meer tijd nodig heeft om een keuze te maken tussen haar en Gayet. Hij zou haar ook voorgesteld hebben om in afwachting van zijn beslissing in La Lanterne, het presidentiële buitenverblijf vlakbij Versailles, te verblijven.

Uit gesprekken tussen de Franse première dame en haar collega's bij Paris Match maakte het blad op dat Trierweiler weet dat haar relatie met Hollande ten einde is. Ook het blad Journal de Dimanche schrijft op gezag van bronnen dichtbij de president dat de relatie voorbij is en dat Trierweiler gevraagd zal worden om het Elysée te verlaten.

Klaarheid

Hollande heeft het bestaan van een affaire met Gayet nooit ontkend. Op zijn nieuwjaarspersconferentie, die door Trierweiler vanop haar ziekenbed via haar iPhone nauwlettend gevolgd werd, wilde de president niet ingaan op vragen rondom zijn liefdesleven. Hij zei dat dit tot de privésfeer behoort. Toch gaf hij toe dat het stel 'moeilijke momenten' doormaakt.

Hollande beloofde klaarheid te bieden over de situatie van de Franse First Lady vooraleer hij op 11 februari de Verenigde Staten bezoekt. De Franse pers gaat ervan uit dat Hollande de trip alleen zal maken.

Onze partners