Valérie Trierweiler: het leven na het Elysée

27/01/14 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Na 20 maanden aan de zijde van de Franse president François Hollande, tweette ex-première dame Valérie Trierweiler het Elysée vaarwel. Haar bezoek aan India moet de toon zetten voor het verdere verloop van haar carrière met een blijvende focus op het humanitaire en de journalistiek.

Valérie Trierweiler: het leven na het Elysée

Valerie Trierweiler en actrice Charlotte Valandrey (rechts) verlaten de kinderafdeling van een ziekenhuis in Bombay. Trierweiler bezoekt India daags na de aankondiging van de breuk met president François Hollande. © Reuters

De hele wereld keek even mee naar de soap die zich ontvouwde in het Elysée. Het Franse magazine Closer publiceerde op 10 januari beelden die de vermoedelijke affaire van president Hollande en de Franse actrice Julie Gayet onthulden. Valérie Trierweiler, de partner van Hollande, stortte in en werd pas na een week uit het ziekenhuis ontslagen.

Geen veiligheidsmaatregelen meer

Ondertussen heeft Trierweiler, na de officiële aankondiging van de split, het Elysée verlaten. Zoals het de ex-première dame van de tweets betaamt, bedankte ze het "buitengewone personeel van het Elysée" op de sociaalnetwerksite.

Uiteindelijk vertrok Trierweiler alsnog naar India, een reis die al lang vastlag, om de lancering van een actie tegen hongersnood van de ngo Action Contre La Faim (ACF) te steunen. De Franse krant Journal du Dimanche stelt dat het de laatste keer is dat Trierweiler extra veiligheidsmaatregelen zal genieten.

Volgens het Franse weekblad l'Express zal Trierweiler na haar bezoek aan India terugkeren naar het Parijse appartement in het XVe arrondissement. En met het Elysée laat ze ook haar kabinet achter. Hoewel de titel van première dame in Frankrijk slechts officieus is, werd Trierweiler bijgestaan door een verantwoordelijke voor missies, twee secretarissen en een chauffeur.

"Ik was er vroeger, ik zal er later ook zijn!"

Journal du Dimanche bestempelt de reis naar India als Trierweilers laatste missie. Maar l'Express schrijft dat de ex-première dame na een bezoek aan een ziekenhuis in Bombay duidelijk gemaakt heeft welke koers ze de komende jaren zal volgen: "Ik was er vroeger, ik zal er later ook zijn!", luidde de reactie op vragen over haar privéleven. "Ik zet de strijd voort tegen de hongersnood", vervolgde ze.

Trierweiler zou dus het humanitaire pad blijven bewandelen. Zo is en blijft ze ook ambassadrice van Fondation Danielle Mitterand - France Libertés. De directeur van de organisatie, Emmanuel Poilane, zegt in Journal du Dimanche dat haar engagement teruggaat tot 2011 en er dus geen verband is met de presidentsverkiezingen van 6 mei 2012.

Trierweiler zou ook haar journalistieke carrière voortzetten, aldus l'Express. Ze zou de banden met haar werkgever Paris Match nooit verbroken hebben om haar financiële onafhankelijkheid te verzekeren. Haar samenwerking met Paris Match, waar ze politiek journaliste was, zou worden voortgezet. Het weekblad zegt nog dat hoofdredacteur Olivier Royan haar al heeft aangeboden om voltijds of deeltijds terug te komen.

Scherpe pen

De vraag rijst of president Hollande de pen van journaliste Trierweiler moet vrezen. Op Twitter maakte ze al naam als groot lawaai, toen ze een maand na de presidentsverkiezingen haar steun voor Olivier Falorni uitte: de PS-kandidaat die in Charente-Maritime tegenover Ségolène Royal, Hollandes ex-vrouw, stond. 'Trierweilergate' was geboren en volgens Le Monde zo ook de eerste barsten in de relatie Hollande-Trierweiler. De krant citeert ook Thomas Hollande, zoon van de president en Ségolène Royal, die publiek stelde dat de tweet het zorgvuldig opgebouwde imago van zijn vader had vernietigd.

De ex-première dame heeft hard gewerkt aan het herstel van haar imago, zo stelt Le Monde. Maar een filmpje waarin een vrouw Hollande vraagt Trierweiler niet te huwen, "on ne l'aime pas", gaat viraal in maart 2013 en bevestigt dat Trierweiler niet echt populair is bij het volk.

Trierweiler zou geheimen van het Elysée kunnen onthullen in columns van Paris Match, een boek of op Twitter, maar, in l'Express, acht Céline Bracq (BVA, studiebureau voor markt en opinie) dat onwaarschijnlijk: "Het zou geen grote gevolgen hebben voor het imago van de president. Het zou zich veeleer tegen haar kunnen keren, wetende dat de publieke opinie al een slecht beeld van haar heeft." (WB)

Onze partners