V-Day: 'Dappere mannen kunnen alles veranderen voor vrouwen'

13/02/13 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Eve Ensler, auteur van het boek 'De Vagina Monologen' en activiste, wil op V-Day/Valentijn 1 miljard mensen laten dansen om het geweld tegen vrouwen uit de wereld te helpen.

V-Day: 'Dappere mannen kunnen alles veranderen voor vrouwen'

© V-Day

Volgens Oxfam is minstens 1 vrouw op 3 in de wereld tijdens haar leven geslagen, misbruikt, verkracht of het slachtoffer van mishandeling. Daarbovenop is de helft van de vermoorde vrouwen het slachtoffer van de eigen (ex-)partner. Zelfs in België werd in 2009 1 op 7 vrouwen slachtoffer van partnergeweld. Schokkende cijfers in deze moderne tijden, dat vindt de organisatie One Billion Rising.

1 miljard dansende mensen One Billion Rising is een initiatief dat geweld tegen vrouwen stevig aan de kaak wil stellen. De vijftiende editie vindt donderdag 14 februari plaats op verschillende plekken in de wereld en in België. Initiatiefneemster Eve Ensler, een Amerikaanse auteur en feministe, wil 1 miljard mensen activeren en symbolisch doen dansen tegen het geweld. De 'flashmobs' worden in een aantal steden georganiseerd en je kan de danspasjes via de website leren.

De afgelopen 14 jaar hebben lokale V-Day-vrijwilligers en studenten jaarlijks benefietoptredens georganiseerd. Ze willen het bewustzijn en de fondsen voor anti-geweldgroepen binnen hun eigen gemeenschap verhogen. Jaarlijks vinden volgens de organisatie meer dan 5000 V-Day-evenementen plaats. Zo zouden deze feministen al meer dan 90 miljoen dollar voor lokale anti-geweldorganisaties verzameld hebben.

'We verkrachten en slaan onszelf niet' Maar Ensler wil niet alleen vrouwen beroeren. Ze wil vooral mannen wakker schudden. Op EuroParlTV, het officiële online platform van het Europees Parlement, zegt ze: "Waarom is geweld tegen vrouwen een vrouwenkwestie? We verkrachten en slaan onszelf niet. Dat doen mannen. Dappere mannen moeten zeggen: Ik wil dat mijn dochter opgroeit in een wereld waar ze kan lopen hoe ze wilt en dragen wat ze wilt, zonder dat ze verkracht of geslagen wordt. Als mannen dat echt willen, verandert alles", aldus Ensler.

Michael Cashman, lid van de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, is alvast kandidaat. Hij en andere Europarlementariërs zijn aanwezig op een actie van One Billion Rising in het Europees parlement. Vorige week debatteerde en stemde het Europees Parlement namelijk over maatregelen tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Cashman zegt dat het grootste probleem het zwijgen is. "Toen ik jong was ben ik verkracht. Ik praatte er niet over. Toen ik 18 was, ben ik verkracht door een heteroseksuele man. Het ging allemaal om macht. We moeten tegen mensen zeggen dat ze zich goed over zichzelf voelen. Dat ze gelijkwaardig zijn."

Ook in Europa en Amerika Ensler hield in het Europees Parlement een vurig pleidooi. "Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd fenomeen. Ik reisde rond in India toen iedereen reageerde op die vreselijke groepsverkrachting en ik moet zeggen, het was heel bijzonder om dat bewustwordingsproces te zien. Seksueel geweld was overal voorpaginanieuws, negen artikels per dag, iedereen praatte er over en zo hoort het ook. Groepsverkrachting gebeurt niet alleen in India. Het gebeurt ook in Europa, in Amerika, in heel de wereld", aldus Ensler op EuroParlTV.

Toeval of niet, ook de Amerikaanse president Barack Obama sprak zich uit tegen het geweld in zijn State of the Union-toespraak in het Amerikaanse parlement. "We weten dat onze economie sterker is wanneer onze vrouwen, moeders en dochters een leven kunnen leiden waar ze vrij zijn ... van angst voor huiselijk geweld." Op die dag werd ook de 'Violence Against Women Act' goedgekeurd in de Amerikaanse Senaat. (CV)

Onze partners