Twitteraar @mbaeten: de vrolijkste van de speeltuin

27/12/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Michel Baeten wordt de meest inspirerende twitteraar genoemd. Maar die woordkeuze vindt hij zelf 'misleidend'. Maak kennis met de kampioen grappen maken in 140 tekens én zijn 10 beste tweets.

Michel Baeten was tot voor kort een nobele onbekende. Voor velen is hij dat nog. Maar niet voor wie twittert. Michel Baeten, @mbaeten voor de vrienden en volgers, is op twitter de koning van de lach. In de 140 tekens die de sociale netwerksite haar leden geeft, deelt Baeten zijn gedachtenkronkels. Meestal grappig, zelden serieus, heel vaak 'geretweet'.

Als je iemand aan het lachen kan brengen in 140 tekens, dan heb je een goede tweet gestuurd, vindt Michel Baeten. Hijzelf stuurde er al meer dan 10.000 de wereld in, op net geen jaar tijd. "Het wordt een automatisme. Ik bedenk iets en dan is het leuker dat te delen dan het voor jezelf te houden."

Hoe werd Michel Baeten @mbaeten?

Michel Baeten: "Uit nieuwsgierigheid naar wat vrienden op Twitter uitspookten nam ik eens een kijkje. Ik maakte voor de lol een account aan en voor je het weet loopt het uit de hand."

Dat betekent: 3.198 volgers en door Radio 1 tot 'meest inspirerende twitteraar' uitgeroepen worden. Wat vond u daarvan?

Baeten: "Dat was verrassend. Op Twitter zitten absolute toppers als Patrick De Witte (PatrickDeWitte) en Geert Noels (GeertNoels). 'Inspirerend' is ook een misleidende term: ik denk niet dat iemand wat ik twitter meeneemt naar huis en er nog wat over nadenkt. Bij mij draait het om de humor, anderen maken reclame of zoeken er hun informatie."

Bent u onder de indruk van die 3.195 volgers?

Baeten: "Dat is soms intimiderend, ja. Maar ik voel me er niet door geremd. Dat cijfer mag je mening niet beïnvloeden. Zij zijn mij gaan volgen, ze weten wat er komt.

Krijgt u veel reacties op uw soms scherpe humor? U neemt bijvoorbeeld vaak de N-VA op de korrel, iets wat zelden ongestraft blijft.

Baeten: "Er zitten 'minder inspirerende' figuren op Twitter ook, en die reageren wel eens. Maar die negeer ik. Ik ga niet in discussie. Dat lukt niet genuanceerd in 140 tekens. En mijn doel op Twitter is humor. Mijn grappen gaan er soms zo over dat het duidelijk is dat het satire is. Ik twitter ook voor mezelf, het is een vorm van expressie. Twitter is een speeltuin. Die beperking van 140 tekens is verrijkend, het dwingt je na te denken over hoe je iets zegt of schrijft."

Is @mbaeten iemand anders dan Michel Baeten?

"Twitter is voor een groot stuk anoniem. Dat maakt dat de drempel om om het even wat te zeggen er lager is. Maar wie mij kent, weet dat ik altijd zeg wat ik denk."

U hield voor het Radio 1-programma Nieuwe Feiten even een dagboek bij. Lonkt er een media-carrière?

Baeten: "Neen, dat is opnieuw een vorm van zelfexpressie. Ik sta niet te schreeuwen om een mediacarrière."

Dus mocht u gevraagd geweest zijn om Blokken te spelen met Astrid Bryan...

Baeten: "Dan had ik feestelijk bedankt!"

Simon Demeulemeester

De beste tweets van @mbaeten:

Over de communautaire kwestie:

@mbaeten: Zo'n vrije dag is heerlijk. Ik ga overal Frans praten en doen alsof ik een Waal ben.

Over Yves Desmet van De Morgen en Mijn restaurant:

@mbaeten: Column van Yves Desmet op #demorgen: "Woede, maar vooral dreigende stilte". Maar hoe is de cuisson, Yves? En de bediening, valt die mee?

Over Milow, die in de slotshow van Music For Life 2011 zat:

@mbaeten: SMS'je van de kleine Tenzin uit Nepal: "Please mister, we need not money, please not let Milow play on roof."

Over verstandig rijden:

@mbaeten: Denk eraan: als je dronken van het eindejaarsfeest van het werk naar huis rijdt, betaalt je werkgever de boete! #goforzero

Michel Baeten haalt inspiratie bij Toon Hermans:

@Mbaeten: Ik heb een kerstmuts op en een stuk of acht neuten.

Over de banken:

@mbaeten: U wil niet dat er iemand anders met uw geld gaat lopen." In een reclame voor een bank. Mijn milt is geknapt van het lachen.

Over Kiekens, het nieuwe programma op één:

@mbaeten: AAAAAAAAAAAAAH EEN TRAILER VOOR #KIEKENS OP #EEN

Over zijn Kloutscore:

@mbaeten: Zeg, waar kan ik mijn Kloutscore eigenlijk inruilen tegen Artis-Historiapunten?

Michel Baeten schopt politici een geweten:

@mbaeten: Voor elke RT van dit bericht schenkt Siegfried Bracke een euro aan Music For Life.

Over de betoging op 2 december:

@mbaeten: Zeg, die betoging was toch in Charleroi, he? Ik sta hier met mijn "vous êtes des sales conards"-bord, maar ik vind de groep precies niet.

Lees meer over:

Onze partners