Turkmeense president herkozen met 97,14 procent

13/02/12 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

De Turkmeense staatsleider Gurbanguly Berdimuhammedov is met 97,14 procent herkozen als president van het autoritair bestuurde Turkmenistan.

Turkmeense president herkozen met 97,14 procent

© AFP

Naast Berdimuhammedov namen zeven andere kandidaten, allen pro-regering, deel aan de presidentsverkiezingen in het gasrijke Centraal-Aziatische land. Onder meer een manager van het staatsbedrijf voor olie en gas stond op de kieslijsten.

Mensenrechten

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de verkiezingen in de lidstaat nog nooit als vrij en eerlijk erkend.

De 54-jarige staatschef ligt onder vuur omwille van de repressie van andersdenkenden. Ook worden hem zware schendingen van de mensenrechten verweten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het over folteringen en mensonterende omstandigheden in de gevangenissen.

Turkmenistan kent ook geen vrije media. Het land staat op de op twee na laatste plaats bij 178 landen in de lijst voor persvrijheid van de organisatie Reporters zonder Grenzen.

Tandarts

De dictator Saparmurat Nijazov stelde kort voor zijn dood eind 2006 zijn voormalige tandarts Berdimuhammedov aan als opvolger. Die voerde enkele kleine hervormingen door. Zo opende hij opnieuw enkele bibliotheken, maar verbood wel satellietschotels voor buitenlandse televisiezenders in de hoofdstad Asjchabad wegens "esthetische" redenen.

Door de immense gasvoorraden is het geïsoleerde land een begeerde handelspartner. De Europese Unie hoopt ook dat de gaspijpleiding Nabucco in de toekomst de waardevolle grondstof naar het westen pompt, om zo Rusland te omzeilen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners