Troon van Angela Merkel wankelt

18/05/12 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:44

Uit peilingen blijkt dat Angela Merkel een derde termijn als bondskanselier dreigt mis te lopen. De SPD rukt op en zo ook SPD-kopstuk Hannelore Kraft.

Troon van Angela Merkel wankelt

© Reuters

De christendemocraten in Duitsland zitten met de handen in het haar. De peilingen zijn niet goed, de SPD sluipt dichterbij en daarbij komt nog dat de partij van bondskanselier Angela Merkel een grotere nederlaag leed dan verwacht bij de deelstaatverkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen. Volgens insiders staan de meters bij Merkel nu op alarmniveau.

Als SPD-kopstuk Hannelore Kraft, minister-president van Noord-Rijnland-Westfalen, zich kandidaat stelt voor het bondskanselierschap, dan kan zij een grote bedreiging vormen voor Merkel. Als beide dames tegen elkaar zouden uitkomen voor de oppergaai, dan blijkt uit een peiling van Zeit Online dat 43 procent van de Duitsers voor Hannelore Kraft zou kiezen en 34 procent voor Merkel.

Derde ambtstermijn voor Merkel?

Merkel moet zich ook zorgen maken over de steeds grotere kritiek binnen haar eigen partij: vooral de conservatieven van de "Berliner Kreis" slaan alarm. Zij willen een nuchtere en grondige analyse van de opeenvolgende verkiezingsnederlagen.

Merkel zet bij de volgende verkiezingen in 2013 in op de redding van de euro en energiebeheer. Dat laatste lijkt zelfs het hoofdthema te worden. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners