Tony Curtis op 85-jarige leeftijd overleden

30/09/10 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:11

De Amerikaanse Oscargenomineerde acteur Tony Curtis is op 85-jarige leeftijd overleden.

Tony Curtis op 85-jarige leeftijd overleden

© Reuters

Curtis werd geboren op 13 juni 1925 in New York als Bernard Schwartz en groeide op in de beruchte wijk Bronx. Hij raakte aan een acteurscontract bij Universal Studios in Hollywood en maakte zijn debuut in "Criss Cross" (1948).

De acteur was in meer dan 90 belangwekkende films te zien, waaronder in het bijzonder in de rol van een saxofonist in "Some Like it Hot" (1959) van Billly Wilder (waarin ook Marilyn Monroe en Jack Lemmon speelden) en in "Defiant Ones" (1958) van Stanley Kramer waarvoor hij in 1959 een Oscarnominatie kreeg.

Stony Curtis

Andere uitschietende films zijn "Spartacus" en "The Great Impostor" (beiden 1960). Curtis dook op op de hoes van het beroemde Beatlesalbum "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" en was in de animatiefilm "The Flintstones" de stem van Stony Curtis.

Voor televisie acteerde hij in de jaren zeventig samen met Roger Moore in de serie "The Persuaders".

De acteur was vijf keer getrouwd en heeft zes kinderen. Zijn dochter en actrice Jamie Lee Curtis, stamt uit zijn eerste huwelijk, met actrice Janet Leigh.

Tony Curtis is in de nacht van woensdag op donderdag in Los Angeles aan een zware ziekte bezweken, aldus Kaufmann tegenover het magazine Bunte. Zijn weduwe is Jill VandenBerg.


Lees meer over:

Onze partners