Tony Blair moet imago Kazachstan oppoetsen

24/10/11 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:06

Tony Blair moet het "internationale uithangbord" worden voor de olierijke Centraal-Aziatische steppestaat.

Tony Blair moet imago Kazachstan oppoetsen

© Reuters

De Britse ex-premier Tony Blair wordt binnenkort raadgever van de autoritaire president van Kazachstan en krijgt daarvoor jaarlijks 9,2 miljoen euro.

Noersoeltan Nazarbajev regeert als sedert Sovjettijden over Kazachstan. Nazarbajev heeft zich onlangs nog door het louter uit leden van zijn partij Nour-Otan samengestelde parlement laten uitroepen tot 'Leider van de Natie'. Mensenrechtenactivisten beschuldigen Nazarbajev van schending van de grondrechten, onderdrukking van andersdenkenden en nepotisme.

Lucratieve jobs Sinds zijn vertrek uit Downing Street boert Blair financieel wonderwel met jobs als "raadgever". Zo is hij speciale gezant van het Midden-Oostenkwartet, maar die job dreigt hij te verliezen omdat de Palestijnen klagen over zijn pro-Israëlposities.

Blair is tevens adviseur van de bank JP Morgan (twee miljoen pond per jaar) en van Zürich Financial Services. Zijn hoofdonderneming, Tony Blair Services, "adviseert" buitenlandse regeringen, vooral in het Midden-Oosten.

Tot begin dit jaar sloot hij ook lucratieve zakendeals met de inmiddels vermoorde Libische leider Muammar Khaddafi. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners