Toestand Nelson Mandela is stabiel

22/06/13 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:46

De toestand van Nelson Mandela zou volgens de laatste berichten stabiel zijn. Ondertussen raakte bekend dat de ziekenwagen die Mandela begin juni naar het ziekenhuis overbracht, in panne viel.

Toestand Nelson Mandela is stabiel

© AFP

De ziekenwagen die Nelson Mandela op 8 juni naar het ziekenhuis overbracht, viel onderweg in panne. Een andere ziekenwagen werd opgeroepen voor de Zuid-Afrikaanse oud-president, wiens gezondheid niet in het gedrang zou zijn gekomen door het incident, aldus het Zuid-Afrikaanse presidentschap.
"Alle maatregelen werden getroffen zodat de medische omstandigheden van de voormalige president niet bedreigd zouden zijn door dat onvoorzienbare incident", aldus woordvoerder Mac Maharaj. De ziekenwagen kampte met motorpech toen het Mandela van Johannesburg naar een ziekenhuis in Pretoria overbracht.

De Amerikaanse nieuwszender CBS meldde dat Mandela veertig minuten moest wachten, waarna hij bij vriestemperaturen in de andere ziekenwagen werd gelegd. Die tweede ambulance was volgens de woordvoerder "volledig uitgerust, met specialisten en verplegers voor de intensieve zorgen".

Toestand ernstig maar stabiel
Ondertussen verklaarde de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma dat Mandela nog steeds in een "ernstige" maar "stabiele" toestand verkeert.

Mandela, binnenkort 95 jaar oud, is in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika geworden, nadat hij 27 jaar in de gevangenis tijdens de apartheid had doorgebracht. Hij werd op 8 juni gehospitaliseerd voor een longinfectie. Hij krijgt bezoek van zijn familie. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners