Tekenfilms Tom en Jerry krijgen racismewaarschuwing

01/10/14 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:55

De streamingdienst van Amazon waarschuwt kijkers van de tekenfilms van Tom en Jerry voortaan voor 'raciale vooroordelen'.

Tekenfilms Tom en Jerry krijgen racismewaarschuwing

© /

De legendarische tekenfilmreeks, die voor het eerst te zien was in 1940, krijgt al langer de kritiek dat er racistische stereotiepen aan bod komen in de reeks. Het gaat dan vooral over de zwarte meid Mammy Two Shoes.

Als antwoord op de kritiek heeft Amazon Instant Video, dat 'Tom and Jerry: The Complete Second Volume' aanbiedt aan zijn abonnees, de volgende waarschuwing toegevoegd: 'Het programma kan bepaalde etnische en raciale vooroordelen tonen die ooit gemeengoed waren in de Amerikaanse samenleving.'

Tekenfilms Tom en Jerry krijgen racismewaarschuwing

© /

Oneerlijk

Critici wijzen er echter op dat het oneerlijk is om de reeks te beoordelen op basis van de moderne waarden.

In een reactie aan de BBC bestempelt de Brits-Hongaarse socioloog Frank Furedi van de University of Kent, die onlangs nog een interview aan Knack gaf, de maatregel van Amazon als een 'leeghoofdigde, valse vroomheid'. 'We lezen de geschiedenis achterstevoren, we beoordelen mensen in het verleden op basis van onze huidige waarden.'

Gisteren al raakte bekend dat de Zweedse publieke omroep STV het woord 'neger' schrapt uit de vernieuwde versie van de populaire kinderserie Pippi Langkous.

Tom en Jerry en Mammy Two Shoes

Lees meer over:

Onze partners