Syrische presidentsvrouw mag EU niet meer in

22/03/12 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

De Syrische presidentsvrouw is niet langer welkom in de Europese Unie. Ze wordt op de lijst gezet van gesanctioneerde personen.

Syrische presidentsvrouw mag EU niet meer in

© Reuters

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen in Brussel nieuwe sancties afkondigen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Onder meer de echtgenote van de president zou ditmaal geviseerd worden, zo is vernomen in diplomatieke kringen.

Asma al-Assad

Asma al-Assad en andere familieleden van al-Assad worden toegevoegd aan de lijst van personen die getroffen worden door Europese sancties. Dat betekent in concreto dat ze niet langer naar de Europese Unie kunnen reizen en dat hun tegoeden in Europa geblokkeerd worden.

Met haar Londense roots, modieuze designkledij en charmante glimlach belichaamde deze 36-jarige dochter van de gereputeerde cardioloog Fawaz Ahkras jarenlang "de zachte kant" van het Syrische regime. Ze stond in de gunst van bladen als Paris Match en Vogue en ontving samen met haar echtgenoot mensen als Brad Pitt en Angelina Jolie.

Aangetast imago

Velen hoopten dat Asma de moderniteit meer ingang zou doen vinden in het geïsoleerde Syrië, maar het imago van de presidentsvrouw is zwaar aangetast in het westen omdat ze blijft zwijgen over de repressie van de opstand in Syrië.

De Europese Unie handhaaft intussen sancties tegen bijna 150 mensen en organisaties die verweven zijn met het regime van al-Assad. De president zelf staat sinds mei vorig jaar op de lijst van gesanctioneerde personen. (Belga/INM)

Onze partners