Superster blijkt oplichter: doof muzikaal genie is niet doof en ook geen genie

07/02/14 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:53

In Japan is grote ophef ontstaan over het feit dat de dove en geniale muzikant Mamoru Samuragochi (50) geen genie en allicht ook niet doof is. Samuragochi gaf toe dat hij zijn meesterwerken liet schrijven door een ghostwriter. De schrijver maakte op zijn beurt bekend dat Samuragochi zijn doofheid veinst.

Superster blijkt oplichter: doof muzikaal genie is niet doof en ook geen genie

Mamoru Samuragochi © .

Klassieke Westerse muziek is enorm populair in Japan. De absolute coryfee van het genre is Mamoru Samuragochi, een razend populaire componist die wordt gevierd als de hedendaagse Japanse Beethoven, zo schrijft The New York Times. In Sotsji gebruikt een kunstschaatser en medaillekandidaat zijn werk en hij componeerde ook muziek voor de populairste videospelletjes. Hij was jarenlang één van de populairste sterren in het land van de rijzende zon, maar valt nu van zijn voetstuk. Het dove muzikale genie blijkt noch doof, noch een genie te zijn.

Samuragochi heeft jarenlang zijn publiek belazerd. Sinds 1990 zijn al zijn meesterwerken geschreven door een ghostwriter die ook nog eens onthulde dat de componist helemaal niet doof is. In Japan wordt onthutst gereageerd op de onthullingen. Zijn fans willen Samuragochi als een oplichter voor de rechtbank dagen.

De ophef kon niet op een slechter moment vallen voor Olympisch topsporter Daisuke Takahashi. De kunstschaatser won op de Olympische Winterspelen in Vancouver een bronzen medaille en is ook in Sotsji kandidaat voor het podium. Hij doet zijn kür op 'Symphonie nr 1: Hiroshima', het bekendste werk van Samuragochi die zelf geboren is in Hiroshima.

In een mededeling zegt Takahashi dat hij geen andere keuze heeft dan het werk toch te gebruiken. 'Er is geen tijd om nu nog te veranderen. Ik hoop dat dit schandaal straks geen schaduw werpt op mijn prestatie.'

Samuragochi heeft zich bij monde van zijn advocaat verontschuldigd voor het leed en de droefenis die hij berokkent aan de inwoners van Japan. 'Hij weet dat er geen enkel excuus is voor wat hij heeft gedaan.'

Het schandaal is openbaar gemaakt door Takashi Niigaki (43) de ghostwriter en de echte componist van al die meesterwerken. Het gaat om een bescheiden muziekleraar uit Tokyo die de afgelopen 20 jaar tientallen composities schreef voor Samuragochi en daarvoor in al die tijd alles samen ongeveer 50.000 euro betaald kreeg.

Niigaki voelde zich al langer schuldig over het bedrog en dreigde er eerder mee om met het verhaal naar buiten te komen maar deed dat dan niet na lange en emotionele smeekbeden van Samuragochi. 'Hij bezwoer me dat hij zelfmoord zou plegen als ik niet langer muziek voor hem schreef.'

Niigaki kon naar eigen zeggen niet langer zwijgen omdat niet enkel de ogen van Japan maar ook die van de hele wereld op zijn muziek gericht zijn, nu Takahashi op de Olympische Spelen schaatst op één van zijn composities.

Misschien nog schokkender dan de bekendmaking van de ghostwriter is de onthulling van het feit dat Samuragochi helemaal niet doof is. 'We bespraken mijn opdrachten, we praatten veelvuldig over mijn muziek en hij luisterde naar het resultaat en gaf er commentaar op,' zegt Niigaki. 'Zijn doofheid was een foefje dat hij gebruikte voor de buitenwereld.'

In Japanse media reageren bekende Japanners ontzet, boos en bedroefd op het nieuws over de gevallen superster. De burgemeester van Hiroshima wil het ereburgerschap van de stad afnemen van Samuragochi.

Lees meer over:

Onze partners