'Strauss-Kahn wist niet dat het om prostituees ging'

21/02/12 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

De Franse politicus Dominique Strauss-Kahn heeft ontkend te hebben geweten dat een reeks vrouwen met wie hij seks had, prostituees waren.

'Strauss-Kahn wist niet dat het om prostituees ging'

© Reuters

Volgens de BBC ondervroeg de Franse politie een reeks prostituees die toegaven seks met de gevallen IMF-topman te hebben gehad. Strauss-Kahn hamert erop dat hij niet wist dat zij hoeren waren.

"Ik daag u uit een naakte prostituee te onderscheiden van eender welke naakte vrouw", zei zijn advocaat Henri Leclerc aan de Franse televisie.

Strauss-Kahn wordt in Rijsel verhoord over een prostitutiezaak. Bij zijn aankomst in de gendarmeriekazerne werd de socialistische politicus vrijwel meteen in hechtenis genomen. Die kan oplopen tot 48 uur.

Medeplichtigheid aan souteneurschap

De Franse gerechtelijke politie wil antwoorden van Strauss-Kahn over liederlijke avonden die hij in 2010 en 2011 in Washington en Parijs zou hebben doorgebracht. Concreet willen de speurders weten of de voormalige topman wist dat de aanwezige dames prostituees waren. Als zou blijken dat de 62-jarige DSK ervan op de hoogte was dat de dames op de wilde feestjes in Parijs en Washington callgirls waren, dreigt hem een aanklacht voor medeplichtigheid aan souteneurschap.

Callgirls à 1.600 per avond

Ook over de financiering van de avondjes willen de speurders meer uitleg. De organisatoren waren twee ondernemers uit het noorden van Frankrijk. Zij zouden de betalingen aan de dames via onkostennota's aan hun bedrijven hebben geregeld. DSK dreigt ook een aanklacht voor "heling van misbruik van vennootschapsgoederen" aangesmeerd te krijgen, zo blijkt dat hij van die praktijk op de hoogte was. Volgens berichten in de Franse media kregen de vrouwen 500 tot 1.600 euro voor de feestjes.

Acht verdachten

In de zaak werden al acht mensen in verdenking gesteld, onder wie drie leidinggevenden van het hotel Carlton in Rijsel en een hoge politie-officier, commissaris Jean-Christophe Lagarde.

Strauss-Kahn heeft bij zijn verhoor recht op een advocaat. Afhankelijk van de uitkomst van het verhoor kan de voormalige topman voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen en in verdenking worden gesteld.

Hardhorigheid

DSK heeft al bezoek gehad van zijn arts en een advocate, zo meldt de regionale krant La Voix du Nord. Er waren geruchten dat hardhorigheid het verhoor van de vroegere IMF-topman had kunnen verhinderen. De aankomst van een arts om 09.26 uur heeft daar niet noodzakelijk iets mee te maken; het is een recht bij een voorlopige hechtenis.

Om 09.40 uur arriveerde ook één van zijn advocaten, meester Frédérique Bealieu. Zij kwam met wat meer discretie aan, aldus La Voix du Nord. Een verklaring aan de pers legde ze niet af.

Sinds zijn naam midden oktober in de pers opdook in verband met de affaire, vroeg Strauss-Kahn al twee keer te worden gehoord, aldus de kwaliteitskrant Le Monde. (Belga/INM/SD/TE)

Onze partners