Steve Jobs in quotes

06/10/11 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

Steve Jobs is overleden en hij laat een geweldige erfenis na. Een bom geld, schitterende computertechnologie en vooral: geweldige quotes.

Steve Jobs had wat te zeggen over computers. En over design. Een open deur van jewelste. Maar ook over het leven en de dood had de man zijn ideeën. Maar ook over de top, hoe die te bereiken en waarom je nooit mag stoppen met zoeken naar wat je echt graag doet. The Guardian verzamelde de beste quotes van de man die jarenlang het gezicht en de hersenpan was van het meest succesvolle bedrijf ooit.

Over het leven

"Er bewust van zijn dat ik binnenkort dood zou gaan: dat was het belangrijkste instrument om me te helpen bij de grote keuzes in het leven. Omdat bijna alles - alle verwachtingen, trots, elke angst voor schaamte of falen - in het niets verzinken bij de aanschijn des doods. Enkel wat echt belangrijk is, blijft over. Onthouden dat je zal sterven is volgens mij de beste manier om te vermijden dat je in de val stapt te denken iets te verliezen te hebben. Je bent al naakt. Er is geen enkele reden om je hart niet te volgen.

- Speech voor de afgestudeerden aan de Stanford universiteit, 2005

Over Macintosh

"Ik denk niet dat ik ooit ergens harder aan gewerkt heb. Maar het was de meest prettige ervaring in mijn leven. Bijna iedereen die eraan gewerkt heeft zal dat zeggen. Niemand wou het uitbrengen aan het einde van de rit: het was alsof we wisten dat, eenmaal uit onze handen, het niet meer van ons zou zijn."

"Toen we het eindelijk aan de aandeelhouders voorstelden, stond iedereen in het auditorium recht en kregen we een staande ovatie die 5 minuten duurde. Het kwam onwerkelijk op me over dat ik het Mac-team zag op de eerste rijen. Het leek alsof niemand kon geloven dat we Mac echt hadden afgewerkt. Iedereen barstte in huilen uit."

- Playboy, 1985

Over de gebruikers

"Niets maakt mijn dag meer dan een e-mail van iemand ergens in het universum, die me schrijft dat hij net een iPad kocht en zegt dat het het coolste is wat hij ooit gekocht heeft in zijn leven. Dat is wat mij recht houdt. Dat is wat me vijf jaar geleden recht hield (toen er kanker werd vastgesteld, red.), het is wat me tien jaar geleden rechthield toen we bijna op de fles gingen. En het is dat wat me de komende vijf jaar zal recht houden, wat er ook gebeurd."

- AllThinsD Conferentie, 2010

Over technologie

"Wij denken dat er ontelbaar veel Macs zullen verkocht worden, maar we bouwen de Mac niet voor iemand anders. We bouwen de Mac voor onszelf. Wij waren de mensen die zouden oordelen of hij prachtig was of niet. Wij wilden geen marktonderzoek doen. We wilden gewoon het beste maken dat we konden."

"Mocht je een meubelmaker zijn die een mooie kast maakt, dan zou je toch ook geen spaanderplaat gebruiken voor de achterkant? Ook al zit die verstopt en zou niemand het ooit zien: jij zou weten dat die plaat er zit. En dus gebruik je ook een mooi stuk hout voor de achterkant. Zodat je kan slapen 's nachts, want de esthetiek en de kwaliteit moeten tot het einde doorgetrokken worden."

- Playboy, 1985

Over motivatie

"Dit is een van mijn mantra's: focussen en eenvoud. Eenvoudig kan moeilijker zijn dan complex: het is hard werk je gedachten helder te maken om de zaken eenvoudig te houden. Maar het is het waard, want eens je dat kan, dan kan je bergen verzetten."

- Business Week, 1998

Over geld

"De rijkste vent van het kerkhof zijn, dat interesseert me niet. 's Avonds in bed kruipen en kunnen zeggen dat we iets wonderbaarlijks gedaan hebben, dat wel.

- Wall Street Journal, 1993

Over het opstarten van internetbedrijven

"Het probleem met die vloedgolf aan internetbedrijven is niet dat er te veel mensen bedrijfjes opstarten, maar wel dat te veel mensen er mee kappen. Dat is natuurlijk begrijpelijk: er zijn veel momenten van wanhoop en doodsangst, als je mensen moet ontslaan, projecten moet afblazen en erg moeilijke situaties doormaakt. Dan besef je wie je bent en voor welke waarden je staat."

- Fortune magazine 2000

Over design

"Design is een vreemd word. Sommigen denken dat het gaat over hoe iets eruit ziet. Als je dieper graaft, zie je uiteraard dat het gaat over hoe iets werkt. Het ontwerp van de Mac ging niet in de eerste plaats om hoe hij eruit zag, het was er maar een deel van, het ging vooral over hoe hij werkte. Om iets echt goed te ontwerpen, moet je het snappen, moet je echt doorhebben hoe het werkt. Er is echt passionele toewijding nodig om iets echt door en door te begrijpen. Kauwen moet je doen, niet gewoon inslikken. De meeste mensen nemen daar geen tijd voor."

- Wired magazine, 1994

Over design (2)

"Voor de meeste mensen staat ontwerp voor vernis. Ze zien het als binnenhuisarchitectuur: de sofa en de gordijnen. Er staat niets verder af van mijn idee over design dan die visie. Ontwerp is de fundamentele ziel van wat de mens maakt. Die ziel uit zichzelf in alle lagen van het product of de dienst."

- Fortune magazine, 2000

Over Apple

"Ik kwam terug naar Apple omdat onze industrie in een coma lag. Het deed me denken aan Detroit in de jaren zeventig, toen de Amerikaanse auto's boten op wielen waren."

- Fortune magazine 2000

Over innovatie

"Innovatie komt uit ontmoetingen tussen mensen in de gang, of tijdens telefoongesprekken over een nieuw idee laat op de avond. Omdat mensen iets beseffen dat ons denken over een probleem compleet onderuithaalt. Innovatie komt uit de plotse vergaderingen tussen zes mensen, samengeroepen door iemand die denkt het coolste idee ooit bedacht te hebben en wil weten wat de rest ervan denkt."

"Het komt erop aan 'nee' te zeggen tegen 1000 zaken, zodat je zeker bent dat je niet op het foute spoor zit of te veel probeert. Er wordt steeds gedacht aan nieuwe markten die we kunnen betreden, maar het is enkel door 'nee' te zeggen dat je je op de echt belangrijke zaken kan focussen."

- Business Week, 2004

Over een computer thuis

"De belangrijkste reden voor de meeste mensen om een computer te kopen voor thuis, is omdat ze die aan een wereldwijd netwerk kunnen koppelen. We zitten in het beginstadium van wat een echt opmerkelijke doorbraak zal zijn voor de meeste mensen - even opmerkelijk als de telefoon.

- Playboy, 1985

Over desktop computers

"De innovatie in die markt is virtueel opgehouden, die industrie is dood. Microsoft domineert met heel weinig vernieuwing. Het is voorbij, Apple is verloren. Die industrie is de middeleeuwen binnengetreden en zal er de komende tien jaar blijven. Of toch zeker de rest van dit decennium.

- Wired magazine, 1996

Over instinct

"Je kan de de puntjes niet verbinden als je vooruit kijkt, je moet achterwaarts kijken. Je moet er op vertrouwen dat de puntjes verbonden zullen worden in de toekomst. You moet in iets geloven - je buikgevoel, het lot, het leven, karma, maakt niet uit wat. Die overtuiging heeft me nooit teleurgesteld en het heeft elk verschil in mijn leven gemaakt.

- Speech voor de afgestudeerden aan de Stanford universiteit, 2005

Over werk

"Je werk zal een groot deel van je leven bepalen. De enige manier om echt tevreden te zijn is dat je gelooft dat wat je doet goed is. En de enige manier om goed werk te leveren is je werk graag doen. Als je dat werk nog niet gevonden hebt: zoek verder, neem geen genoegen met wat je hebt. Dat gaat zoals alles wat met je hart te maken heeft: als het zover is, dan zal je het weten. En zoals dat gaat in elke goede relatie: het wordt steeds beter. Blijf dus zoeken tot je het gevonden hebt, don't settle."

- Speech voor de afgestudeerden aan de Stanford universiteit, 2005 (SD)

Lees meer over:

Onze partners