Stervende Lockerbie-dader dan toch niet zo stervend

05/07/10 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:06

De Libiër die levenslang kreeg werd vrijgelaten omdat hij nog maar "drie maanden te leven had".

Stervende Lockerbie-dader dan toch niet zo stervend

© Reuters

De Libiër Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, die in 2001 een levenslange celstraf kreeg voor de aanslag op een vliegtuig boven Lockerbie (1988), kan nog tien jaar of meer leven. Dat heeft de kankerdeskundige verklaard die de man vorig jaar nog drie maanden gaf, wat voor Schotland de aanleiding was om hem om gezondheidsredenen vrij te laten.

Professor Karol Sikora, die Megrahi op vraag van de Libische overheid onderzocht, verklaarde zondag in de Sunday Times dat hij "verveeld" zat met het feit dat de man zijn voorspelling had overleefd.

Sikora, professor aan de Buckingham University in het zuiden van Londen, vertelde aan The Sunday Times dat de Libische autoriteiten hem duidelijk maakten dat Megrahi's kans op vrijlating aanzienlijk zou stijgen als hij zou besluiten dat de veroordeelde nog slechts enkele maanden te leven had.

Drie maanden als doel

"Het was duidelijk dat ze drie maanden als doel hadden gesteld", zegt Sikora. "Op de balans van waarschijnlijkheid, kon ik dat min of meer rechtvaardigen." Sikora ontkent echter dat hij onder druk werd gezet.

Het advies van twee andere experts werd niet gevolgd. Zij beweerden dat Megrahi nog meer dan 19 maanden te leven had.

De vrijlating van Megrahi in augustus 2009 om hem toe te laten om in zijn thuisland te sterven leverde Schotland zware kritiek op van de VS. De man was de enige veroordeelde voor de bomaanslag op de jumbojet van Pan Am in 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie waarbij 270 doden vielen.

Lees meer over:

Onze partners