Spanjes bekendste rechter zelf voor de rechter

31/01/12 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

De bekendste rechter van Spanje, Baltasar Garzon, staat terecht omdat hij wou spitten in het franquistische verleden van Spanje.

Het omstreden process tegen de 56-jarige 'tirannenjager' draait rond zijn onderzoek naar de schending van de mensenrechten onder Generaal Francisco Franco, de dictator die tot zijn dood in 1975 vier decennia lang over Spanje heerste.

Volgens twee extreemrechtse organisaties overtrad Garzon met zijn voornemen, een onderzoek te voeren naar de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daarop volgende dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), de twee jaar na de dood van El Caudillo goedgekeurde amnestiewet.

114.000 vermisten
Op verzoek van nabestaanden van de slachtoffers onderzocht Garzon van 2006 tot 2008 het lot van meer dan 114.000 vermisten van tijdens de dictatuur.

Verdediging zowel als het parket had op de openingszitting van het proces, vorige week dinsdag, seponering van de zaak gevraagd. Maar het hooggerechtshof in Madrid heeft dat nu geweigerd. Volgens de rechtbank volstaan de door de verdediging en het parket voorgelegde argumenten niet om de zaak te seponeren.

Franco-verleden ligt gevoelig
De advocaten van Garzon argumenteerden dat de klacht louter en alleen gesteund wordt door twee extreemrechtse verenigingen en niet door burgerlijke partijen. Het parket volgde die redenering, de rechtbank dus niet.

Het Franco-verleden ligt gevoelig in Spanje, onder andere door de steun voor die dictatuur van de machtige katholieke kerk en het feit dat vele franquisten politieke carrière maakten bij de Volkspartij (PP) van huidig premier Rajoy.

Garzon werd international bekend in 1998 toen hij de uitlevering vroeg van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet, die toen in een ziekenhuis in Londen verbleef. Garzon beschuldigde hem van de moord op Spanjaarden in Chili en van genocide. (Belga/TE)

Onze partners