Spaanse rechter Garzon vrijgesproken in Franco-zaak

27/02/12 om 13:36 - Bijgewerkt om 13:36

De Spaanse justitie heeft de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon vrijgesproken in verband met zijn onderzoek naar het franquisme.

Spaanse rechter Garzon vrijgesproken in Franco-zaak

© Reuters

Het omstreden process tegen de 56-jarige 'tirannenjager' draaide rond zijn onderzoek naar de schending van de mensenrechten onder Generaal Francisco Franco, de dictator die tot zijn dood in 1975 vier decennia lang over Spanje heerste.

114.000 vermisten Op verzoek van nabestaanden van de slachtoffers onderzocht Garzon van 2006 tot 2008 het lot van meer dan 114.000 vermisten van tijdens de dictatuur.

Volgens twee extreemrechtse organisaties overtrad Garzon met zijn voornemen, een onderzoek te voeren naar de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daarop volgende dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), de twee jaar na de dood van El Caudillo goedgekeurde amnestiewet.
Volgens Garzon waren de misdaden uit die periode misdaden tegen de mensheid en als dusdanig niet onderworpen aan amnestie.

Het Franco-verleden ligt gevoelig in Spanje, onder andere door de steun voor die dictatuur van de machtige katholieke kerk en het feit dat vele franquisten politieke carrière maakten bij de Volkspartij (PP) van huidig premier Rajoy.

Schuldig aan illegaal afluisteren

Garzon werd eerder deze maand wel schuldig bevonden voor het illegaal afluisteren van gesprekken. Garzon zou voor een onderzoek naar corruptie illegaal de gesprekken tussen verdachten en hun advocaten hebben afgeluisterd.Hij kreeg een verbod om de komende elf jaar nog als rechter op te treden, wat wellicht een einde maakt aan zijn carrière van de gerenommeerde rechter.

Garzon is de beroemdste magistraat van Spanje. Met zijn onderzoeken tegen voormalige militaire machthebbers in Latijns-Amerika maakte hij wereldwijd naam als "tirannenjager" en werd hij genomineerd als kandidaat voor de Nobelprijs van de Vrede.

In 1998 bewerkstelligde hij de arrestatie van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet in Londen. De Britse Justitie leverde Pinochet evenwel niet uit aan Spanje en liet hem uiteindelijk naar zijn geboorteland terugkeren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners