Spaanse koning breekt heup tijdens jacht op olifanten

14/04/12 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Het jachtongeval van de Spaanse koning Juan Carlos heeft het Spaanse koningshuis bakken kritiek opgeleverd.

Spaanse koning breekt heup tijdens jacht op olifanten

© Reuters

Tijdens een olifantenjacht in Botswana brak het 74-jarige Spaanse staatshoofd een heup. Vrijdag vloog hij naar Madrid terug om daar een geslaagde heelkundige ingreep te ondergaan.

Zonder dat ongeval hadden de Spanjaarden nooit geweten dat hun koning op olifanten jaagt, terwijl hij tegelijkertijd erevoorzitter is van de Spaanse afdeling van milieuorganisatie WWF.

Voor vele Spanjaarden geeft Juan Carlos met zijn dure en twijfelachtige hobby een slecht voorbeeld. Zeker tijdens de zware economische crisis die het land in zijn greep houdt. In de Spaanse pers is berekend dat een safarijager minstens 20.000 euro moet betalen per omgelegde olifant.

Wraak van de olifantengod
Op het internet zorgde het verhaal voor verhitte discussies. "De wraak van de olifantengod", twitterde iemand.

De leider van de linkse oppositiepartij Izquierda Unida, Cayo Lara, wreef de koning "gebrek aan ethiek en respect" aan voor vele Spanjaarden die lijden onder de crisis.

De grote politieke partijen onthielden zich van kritiek en wensten de koning een goede genezing

Volgens het koningshuis in Madrid kreeg de koning een prothese in de heup geplaatst. De breuk houdt ook verband met artrose in het heupgewricht.

Pechreeks De vorst werd in juni 2011 aan de knie geopereerd. In september moest hij wegens een gescheurde achillespees opnieuw een chirurgische ingreep ondergaan. In november was hij in het Zarzuela-paleis tegen een deur gelopen en liep daarbij verwondingen op aan het linkeroog en de neus.

Naast de koning zelf ligt momenteel een van zijn kleinkinderen in een Madrileens ziekenhuis. Felipe Juan Froilán (13), het oudste kleinkind van Juan Carlos, had zich tijdens schietoefeningen op een landgoed van zijn vader in Noord-Spanje met een geweer per vergissing door de voet geschoten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners