Spaanse en Britse koningin kibbelen over Gibraltar

17/05/12 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

De Spaanse koningin Sofia zegt haar trip naar het diamanten jubileum van de Britse queen Elizabeth II af omwille van onenigheid tussen Londen en Madrid over de enclave Gibraltar.

Spaanse en Britse koningin kibbelen over Gibraltar

© Reuters

De Spaanse regering "meent dat het in de huidige omstandigheden niet gepast zou zijn mocht koningin Sofia het jubileum van koningin Elizabeth bijwonen", verklaarde een woordvoerder van het koningshuis. Het jubileum viert de zestigste verjaardag van de troonsbestijging van Elizabeth II.

Vorige week protesteerde Madrid tegen het bezoek dat prins Edward en zijn echtgenote Sophie Rhys-Jones van 11 tot 13 juni aan Gibraltar brengen. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte de Britse ambassadeur duidelijk dat de Spaanse autoriteiten niet opgezet zijn met het bezoek aan de Britse enclave in het zuiden van Spanje.

Spanje stond Gibraltar in 1713 af aan Engeland. Dat was zo afgesproken in het Verdrag van Utrecht. Sinds geruime tijd eist Madrid dat de enclave terug onder zijn soevereiniteit zou vallen. Londen weigert dat en voelt zich gesterkt door het verzet van de bevolking tegen zo'n ingreep.

Het laatste bezoek van een lid van de Britse koninklijke familie, dat van prinses Anne in 2009, had eveneens een reactie vanuit Madrid veroorzaakt. (Belga/TE)

Onze partners