Slachtoffer Polanski: "Genoeg is genoeg"

14/07/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Samantha Geimer pleit er al jaren voor om de vervolging te laten vallen zodat ze eindelijk met rust wordt gelaten.

Slachtoffer Polanski: "Genoeg is genoeg"

© Reuters

Samantha Geimer, de vrouw rond wie de "affaire Polanski" draait, hoopt dat de zaak eindelijk gesloten wordt na de beslissing van het Zwitserse gerecht om de 76-jarige regisseur niet aan de Verenigde Staten uit te leveren.

In 1977 had de toen 13-jarige Geimer seks met Roman Polanski. Er kwam een proces, maar nog voor het vonnis geveld werd, ontvluchtte de regisseur in 1978 de VS. Sindsdien doet het Amerikaanse gerecht verwoede pogingen om de Oscarwinnaar naar de VS over te brengen.

In september vorig jaar werd hij opgepakt, toen hij in Zwitserland was om een prijs op te halen. Dat gebeurde op basis van een uitleveringsbevel van de VS. Polanski werd onder huisarrest geplaatst. Het Zwitserse gerecht besliste maandag om hem niet uit te leveren.

Queeste
"Ik hoop dat de zaak gesloten wordt en dat het voor eens en altijd afgelopen is", zei Geimer aan de Los Angeles Times. "Genoeg is genoeg. Deze zaak had 33 jaar geleden geregeld moeten worden.

Geimer begrijpt niet waarom de VS blijven jagen op de regisseur. Zij vindt dat hij geen bedreiging vormt. "Op 76-jarige leeftijd? Ik denk het niet", aldus Geimer.

Geimer, die Polanski al publiekelijk heeft vergeven, pleit er al jaren voor om de vervolging te laten vallen, onder andere omdat ze telkens de zaak de kop opsteekt, lastiggevallen wordt door de pers.

De Amerikaanse autoriteiten hebben desondanks al laten weten dat ze hun queeste naar "gerechtigheid" voort zullen zetten.

Sinds hij een vrij man is, is Polanski naar een onbekend oord getrokken.

Lees meer over:

Onze partners