Silvio wil Benito zijn

28/05/10 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil meer macht.

Silvio wil Benito zijn

© Reuters

De Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi beklaagt zich dat hij geen echte macht heeft.

Berlusconi deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie in de Parijse zetel van de OESO. Gevraagd of de strenge besparingsmaatregelen van zijn rechtse meerderheid toekomstige verkiezingsoverwinningen van zijn Volk van de Vrijheid (PdL) op de helling zet, ging Berlusconi over tot een uitwijding over de politieke macht van regeringsleiders. Het kwam er op neer dat hij betreurt dat de leiders van vandaag geen echte macht hebben.

Om te illustreren welk soort politieke macht hij dan wel zou willen bezitten, citeerde hij de fascistische dictator Benito Mussolini. "Al beklaagde zelfs Mussolini zich er over geen echte macht te hebben", aldus Il Duce.

"Minzame Mussolini"

De grootste oppositiepartij in Italië, de Democratische partij (PD), stelde dat Berlusconi door nogmaals in het ideeëngoed van de Duce te graaien eens te meer bewijst dat de zakenman-politicus het fascistische verleden van zijn land probeert te vergoelijken.

Dat Berlusconi een boontje heeft voor Il Duce, was al langer bekend. In een interview met het Britse tijdschrift The Spectator in 2003 beweerde Il Cavaliere dat Mussolini een "minzaam man" was "die nooit iemand heeft gedood".

Lees meer over:

Onze partners