Silvio Berlusconi tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking

26/10/12 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi is tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking.

Silvio Berlusconi tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking

© Reuters

Het wordt de mediamagnaat ook verboden een publieke functie uit te oefenen de komende vijf jaar. De uitspraak werd gedaan in een zaak tegen Berlusconi's mediabedrijf Mediaset.

Silvio Berlusconi moest zich verantwoorden tegen de beschuldiging dat hij de prijzen om films te mogen verspreiden kunstmatig de hoogte injoeg. Berlusconi kocht die films van bedrijven die hij in het bezit had.

Het al zes jaar geleden begonnen en herhaaldelijk onderbroken proces draaide rond onregelmatigheden bij het reilen en zeilen van de groep Mediaset van de mediamagnaat. De rechter volgde het betoog van openbaar aanklager Fabio De Pasquale. Die had aangevoerd dat Berlusconi in de jaren negentig de prijzen voor de distributie van films, aangekocht door offshorebedrijven die hem toebehoorden, artificieel heeft opgeblazen bij de verkoop aan zijn audiovisueeel imperium Mediaset. Zo kon voor 14 miljard euro belastingen worden ontdoken, en zwarte kassen in het buitenland aangelegd.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar en acht maanden cel voor Berlusconi gevorderd, alsmede celstraffen voor tien andere beklaagden. Van die anderen is voorzitter Fedele Confalonieri van Mediaset vrijgesproken. Net zoals in andere processen heeft Il Cavaliere zijn onschuld staande gehouden.

Als hij - wellicht - in beroep gaat, moet de vroegere regeringsleider waarschijnlijk niet de gevangenis in. Naast zijn leeftijd is er kans op overschrijding van de verjaringstermijn die Berlusconi tijdens zijn ambtsperiode heeft laten inkorten.

Berlusconi niet aan proefstuk toeBerlusconi is met dit proces niet aan zijn proefstuk toe. Hij kon eerder al aan veroordelingen ontsnappen wegens zijn onschendbaarheid als premier. Dat hij jarenlang wetten op maat liet maken of aanpassen, zodat verjaringstermijnen gevoelig korter werden bijvoorbeeld, hielp eveneens veroordelingen op afstand te houden. (Belga/SD/INM)

Lees meer over:

Onze partners