'Schipbreukeling niet mager genoeg om geloofwaardig te zijn'

04/02/14 om 20:56 - Bijgewerkt om 21:56

De autoriteiten van de Marshalleilanden stellen zich vragen bij het verhaal van de schipbreukeling die beweert meer dan 13 maanden op zee te hebben doorgebracht.

'Schipbreukeling niet mager genoeg om geloofwaardig te zijn'

Jose Salvador Alvarenga, een ongelooflijk verhaal © AFP

De man, genaamd Jose Salvador Alvarenga, spoelde onlangs aan op het koraaleiland Ebon, een van de Marshalleilanden, in de Stille Oceaan. Hij beweerde 13 maanden op zee te hebben doorgebracht nadat zijn boot afdreef in december 2012 in Mexico.

De minister van Buitenlandse Zaken voor de Marshalleilanden reageert sceptisch op het verhaal, schrijft The Independent. 'Het klinkt als een ongelooflijk verhaal en ik ben niet zeker of ik hem geloof', zegt de minister. 'Wanneer we hem zagen, was hij niet echt mager zoals andere overlevenden in het verleden. Ik heb wel wat twijfels. Als we hem spreken over waar hij vandaan komt, zullen we meer informatie krijgen.'

Schildpaddenbloed

Alvarenga zegt een 37-jarige man te zijn en oorspronkelijk uit El Salvador te komen. Hij vertelde eerst dat hij José Ivan heette. Volgens zijn verhaal zou hij zijn hachelijk avontuur overleefd hebben door schildpadden, vissen en vogels te vangen. Wanneer het niet regende, leste hij zijn dorst met schildpaddenbloed. Materiaal om te vissen, was niet aan boord, dus de schipbreukeling zou zijn prooi gevangen hebben met de blote handen.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in de Marshalleilanden weet niet goed wat hij van het verhaal moet denken. 'Ik kan me moeilijk iemand inbeelden die 13 maanden heeft doorgebracht op zee. Maar het is ook moeilijk te geloven dat iemand zomaar op een eiland aanspoelt. Deze man heeft duidelijk iets meegemaakt en een hele tijd op zee doorgebracht.'

Volgens de ambassadeur klaagde Alvarenga over gezwollen enkels en gewrichtspijnen en is dat de reden waarom hij om nogal 'opgezwollen' leek in plaats van uitgemergeld .

Rauwe vogels

De man zou eind 2012 met een vriend vertrokken zijn vanuit Mexico. Hij zou 12.000 kilometer hebben afgelegd. De onfortuinlijke vriend overleefde niet omdat hij het niet kon opbrengen om rauwe vogels te eten. De zeven meter lange boot van de schipbreukeling werd opgevist door inwoners van het eiland Ebon. Het vaartuig heeft een motor, maar geen

schroef.

De Mexicaanse autoriteiten bevestigen zijn identiteit en zeggen dat er inderdaad een melding is geweest van een vermiste boot met aan boord twee vissers. Dat was echter in november 2012, terwijl Alvarenga beweert pas in december te zijn vertrokken.

Volgens oceanografen is het goed mogelijk dat een boot die van de westkust van Mexico afdrijft uiteindelijk terecht komt in de Marshalleilanden. Een dergelijke reis duurt doorgaans 18 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van de wind en stroming, maar 13 maanden is ook mogelijk.

Lees meer over:

Onze partners