Schipbreukeling na 13 maanden op zee terug thuis

12/02/14 om 10:53 - Bijgewerkt om 11:01

José Salvador Alvarenga, de visser die 13 maanden op de Stille Oceaan doorbracht, is terug in zijn geboorteland.

Schipbreukeling na 13 maanden op zee terug thuis

José Salvador Alvarenga © Reuters

Alvarenga reisde van de Marshalleilanden, waar hij gevonden werd, naar zijn geboorteland El Salvador, waar hij onder grote mediabelangstelling verwelkomd werd. Het verhaal van de 37-jarige visser ging dan ook de hele wereld rond.

Ook zijn moeder (die dacht dat hij dood was) en zijn dochter (die hem niet kon herinneren) waren aanwezig op de internationale luchthaven van San Salvador. Alvarenga werd onder meer ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken.

José Salvador Alvarenga spoelde bijna twee weken geleden aan op het eiland Ebon, uitgedroogd en opgezwollen na meer dan een jaar op zee. Na een week rust en een medische behandeling reisde hij van de hoofdstad Majuro naar El Salvador met tussenstops in Honolulu en Los Angeles, waar artsen zijn gezondheidstoestand controleerden.

Volgens zijn moeder Maria Julia Alvarenga heeft haar zoon altijd al een uitzonderlijke kracht en uithouding gehad. Hij was 14 toen hij voor het eerst uitvoer. Zijn 14-jarige dochter Fatima Maeba Alvarenga kon zich haar papa niet meer herinneren omdat hij El Salvador verliet om in Mexico te gaan vissen toen ze nog maar een jaar oud was.

Het verhaal van de visser die 10.500 km op drift was in de open oceaan, werd aanvankelijk met nogal wat scepsis ontvangen, maar volgens experts is het goed mogelijk dat hij de waarheid spreekt.

Alvarenga werkte als visser in een dorp aan de Mexicaanse westkust, waar een man met zijn bijnaam, Cirilo, sinds 17 november 2012 geregistreerd stond als vermist nadat een kleine vissersboot mysterieus verdween tijdens een storm.

Lees meer over:

Onze partners