Sarah Palin geen kandidaat voor presidentsverkiezingen

06/10/11 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:50

De voormalige gouverneur van Alaska wil meer tijd maken voor haar familie.

Sarah Palin geen kandidaat voor presidentsverkiezingen

© Reuters

"Na lang nadenken heb ik beslist om geen kandidaat te zijn", schrijft Palin in een mededeling. "De komende weken zal ik mee de strategie bepalen om de huidige president te vervangen, de Republikeinen de Senaat te laten heroveren en de Kamer te behouden."

De 47-jarige Palin, voormalig gouverneur van Alaska, was running mate van John McCain voor de Republikeinse partij bij de vorige stembusslag in 2008. De Democraat Barack Obama haalde toen zijn slag thuis.

Acht kandidaten

De Republikeinse politicus Chris Christie, gouverneur van New Jersey, liet dinsdag al weten zich niet in de strijd om de GOP-kandidatuur voor de presidentsverkiezingen te werpen. Zonder Christie en Palin wordt het in de primaries voor de Republikeinen voorlopig kiezen tussen acht kandidaten.

In de peilingen kan niemand van de acht vooralsnog het verschil maken, zeer tot onvrede van de Republikeinse geldschieters. Twee weken geleden gold gouverneur van Texas Rick Perry nog als uitgesproken favoriet, maar sindsdien heeft de man die gelooft dat een droogte door intens bidden bestreden kan worden van zijn pluimen gelaten.

Mitt Romney

Momenteel stevent Mitt Romney met een voorsprong van enkele fikse neuslengtes op de primary-finish af. Perry is zelfs ingehaald door de Afro-Amerikaanse kandidaat Herman Cain, een zakenman uit Georgia die nog nooit een mandaat heeft bekleed. (Belga/TE)

Onze partners