Saoedische prinses vraagt asiel aan in het Verenigd Koninkrijk

13/07/12 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

De Saoedische prinses Sara Bint Talal Ibn Abdel Aziz al-Saoud vreest voor vervolging door haar familie als ze moet teruggaan naar Saoedi-Arabië.

Saoedische prinses vraagt asiel aan in het Verenigd Koninkrijk

© Reuters

Prinses Sara Bint Talal Ibn Abdel Aziz al-Saoud vraagt asiel aan in het Verenigd Koninkrijk. De prinses is een gescheiden vrouw van 38, die in Londen woont. Ze installeerde zich er in 2007, nadat ze vertrok uit Saoedi-Arabië wegens een ruzie met haar vader, prins Talal Ibn Abdel Aziz al-Saoud.

Over de relatie met haar vader zegt Sara het volgende in The Sunday Telegraph: "Er is iets gebeurd met mijn vader waar hij niet licht over is gegaan. Hij wreekte zich en wou me kapotmaken. Ooit was ik zijn favorietje. Het heeft mijn wereld door elkaar geschud."

Ongeldig paspoort

Twee jaar na haar aankomst in het Verenigd Koninkrijk is haar verblijfsvergunning verlopen. De Saoedische ambassade weigert een nieuwe vergunning uit te reiken. Ze dreigt nu uitgewezen te worden. "Met heel wat spijt en met het idee dat ik geen andere keuze had, vroeg ik het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken om politiek asiel. Voor mijzelf en mijn vier kinderen," zegt de prinses in een persbericht. "Ik ben fysiek aangevallen en de hoge autoriteiten in mijn land beramen een complot om mij terug te halen naar Saoedi-Arabië. Ik ben erg bang."

Clanoorlog

Volgens het Franse dagblad Le Figaro is prinses Sara het slachtoffer van een clanoorlog binnen de koninklijke familie. Na het conflict met haar vader werd prinses Sara nog gesteund door haar oom, kroonprins Nayef bin Abdulaziz al-Saoud, een rivaal van haar vader. Maar vorige maand werd hij vermoord. Nu zijn steun is weggevallen, voelt Sara zich genoodzaakt om politiek asiel aan te vragen.

Bondgenoten Het Verenigd Koninkrijk buigt zich nu over deze uitzonderlijke asielaanvraag. Het is lang niet zeker dat Londen een diplomatiek incident met zijn bondgenoot in het Midden-Oosten zal riskeren. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners